top of page

IDA HÖGSTRÖM

Om mig och mitt arbete

Ida Högström

- tolvstegsbehandlare, föreläsare, poddare, brukarrevisorsamordnare RSMH, frilansskribent -

Personlig resa

Jag hörde att folk talade om medberoende, att jag skulle kunna vara medberoende. Men det var ju inte mig det var fel på – det var ju alla andra vars problem jag drabbats av. Folk med dysfunktioner drogs till mig som flugor till sött. Jag kunde bara inte förstå hur just jag kunde ha sådan otur.

 

I relationer till andra var jag alltid den starka, den som folk anförtrodde sig till, som ställde upp i vått och torrt. Det var så jag fick min bekräftelse, jag förstod att jag var bra på något – jag var en problemlösare. Min hjärna hade fått sina 10 000 timmar efter min uppväxt med en anhörig som var alkoholist och psykiskt sjuk. Där gällde det att vara på sin vakt, alltid ligga steget före för att undvika en katastrof som kunde ligga och lura runt närmaste hörn. Jag hade ständigt ont i magen och i skolan gjorde jag mitt bästa för att motbevisa min situation. Jag såg till att vara snäll, duktig och bli accepterad av alla. Jag gjorde allt för att undvika att sanningen skulle komma fram. Ingen fick veta vad som pågick. Jag blev en mästare på skådespel och anpassning. Jag visste precis vilken roll jag skulle anta när jag steg in i ett rum eller samtalade med en ny människa. Innerst inne växte sig det svarta hålet allt större. Tillslut gick det inte mer.

 

Som 25-åring hade jag inte berättat för någon om min hemlighet. Jag tänkte att det skulle påverka bilden av mig, att jag skulle uppfattas som svag eller som ett offer. Hur skulle mina vänner se på mig om de visste? Skulle de se ner på och döma mig? Även ommin anhörig aldrig sa det rakt ut så förstod jag att det inte skulle leda till något gott att berätta. Det satt djupt, men att öppna mig är bland det bästa jag har gjort i hela mitt liv. Det har endast stärkt banden i mina relationer och att våga bjuda in till det mest sårbara har nästan gjort mig mer älskvärd. Det är där vi knyter an till varandra – i det sårbara.

 

Jag hade gått i terapi i många år och hade rett ut saker – jag förstod hur jag var och varför jag var så. Jag hade fått vara i den sorg jag inte tidigare tillåtit mig att känna. Jag kunde få vara det där lilla barnet som det var synd om. Allt detta i en trygg miljö där någon kunde spegla mig på ett sunt sätt. Det hjälpte mig, och jag började må bättre.

Efter att ha bearbetat det mesta så insåg jag hur synd det egentligen hade varit om mig. Det satte mig i en situation där jag började ursäkta mina dåliga beteenden med min uppväxt som skäl. Jag satte på mig offerkoftan. Den var bekväm men gjorde mig inte lycklig. Jag lade över mitt mående i händerna på andra och tog inte ansvar för vad som var mitt.

 

När en bekant till mig sa att jag kanske var medberoende protesterade jag genast. Det lät som om något var fel på mig. Jag hade ju bearbetat mitt och kunde inte rå för att jag hade sjuka människor i min omgivning. Men hur kommer det sig att du fortfarande mår så dåligt, frågade någon. Det var ju sant. Jag mådde dåligt. Mitt motstånd till ordet medberoende berodde mest på okunskap och oförmåga att vilja se min del. Att kapitulera för mitt medberoende är det absolut bästa jag har gjort. Jag kunde ta rätt hjälp, börja må bättre och komma till fantastiska insikter. Jag behövde inte längre vara ett offer för omständigheter och människr i min omgivning. Jag hade val, jag kunde välja mig själv. Det lilla barnet hade fått växa upp för snabbt, men hade varit en barnslig vuxen ett tag. Nu var det dags för att bli vuxen på riktigt. Ingen annan än jag själv kunde förändra mitt liv.

Min lösning blev att tala om det, att bearbeta sorgen, förstå hur allt hänger ihop, vända mig utåt, möta likasinnade genom en 12-stegsgemenskap. Jag gjorde de 12 stegen och fick verktyg som har gjort att jag idag kan leva ett sunt liv. Jag skulle inte vilja byta mina sämsta dagar nu, mot mina bästa då. Inte bara mår jag bättre, utan är en bättre vän, flickvän, släkting, kollega och medmänniska.

 

Att bearbeta är otroligt viktigt men att fastna i sorg och skydda sig med offerkoftan är osunt. Det är bekvämt men står ivägen för att någonsin kunna känna riktig glädje och sinnesro. Att börja ta ansvar, göra saker som är bra för mig, lyssna på mina behov, göra val som är bra för mig – ibland välja, ibland välja bort. Att dra sunda kärleksfulla gränser och stå fast vi dem är livsavgörande. Jag måste underhålla mig själv och mitt tillfrisknande varje dag. Några talar om att vi blivit felprogrammerade och nu måste programmeras om. Det måste få ta sin tid. En dag i taget, framsteg inte perfektion.

Om någon bara hade berättat för mig om medberoende tidigare hade jag inte behövt ägna så mycket tid till att bli felprogrammerad. Jag önskar att jag hade haft mer kunskap om ämnet och fått fler nyanser av begreppet. Att sätta epitet medberoende på mig själv gjorde att jag kunde rikta blicken mot den jag faktiskt kan förändra – mig själv.
 

Eftersom det fortfarande råder så mycket okunskap och finns så mycket skam kring det här ämnet var jag förvånad över att det inte fanns någon podcast om medberoende. Om jag ser till mig själv hade det kunnat vara ett enkelt första steg att lyssna på ett poddavsnitt för att se om jag kände igen mig. Med Medberoendepodden vill jag sprida det jag önskar att jag vetat tidigare. Det är heller aldrig försent att ta tag i sitt medberoende, men vänta inte! 

 

I Medberoendepodden samtalar jag med psykologer, forskare, föreläsare, författare, offentliga personer eller personer som delar sina livshistorier. Vi tar upp frågor kring medberoende och anhörigskap, olika typer av medberoende och tips och råd för hur en kan hantera det. Vi grottar ner oss i olika typer av beroendesjukdomar, psykisk ohälsa, narcissism, mm. Framförallt bryter vi tystnaden och förmedlar den hjälp som faktiskt finns att få. För det finns det.

 

Vi behöver känna igen oss, men vi behöver också ta hjälp. 

Våga tala om hur du mår!

 

Professionellt – medberoende

Kort om mig

Jag är tillfrisknad medberoende i ett tolvstegsprogram sedan 2014 och har drivit Medberoendepodden sedan 2015. Arbetet med Medberoendepodden har inneburit år av research i ämnet och har lett mig dit jag är idag. Sedan 2016 har jag föreläst och utbildat i ämnet medberoende, parallellt med egna universitetsstudier i psykologi, kommunikation mellan människor, professionell kommunikation (grupp), sorg, livsåskådning, levd filosofi, mm.,  jämsides med min andra passion i livet – kreativt skrivande och litteratur. 2020 utbildade jag mig till tolvstegsbehandlare via Åsa Folkhögskola. Tolvstegsmetoden har jag god erfarenhet av, men jag har erfarit ett glapp i den hjälp som idag erbjuds gruppen anhöriga/medberoende. Precis som många beroende tillfrisknar genom tolvstegsprogrammet gör även medberoende det genom egna tolvstegsprogram. Vi som arbetar med medberoende ser likheterna mellan medberoende och beroende, för att inte tala om alla de nyktra beroende som kommer till insikt om att det som legat till grund för beroendet varit ett medberoende. Medberoende är ett slags känslomässigt beroende och det mesta av problemet rör sig om en dysfunktionell anpassning i barndomen och en vuxet barn- problematik. 

 

Kurser/behandling för medberoende

Hösten 2020 startade jag den digitala grundkursen för medberoende. Kursen är inspirerad av tolvstegsbehandling för beroende med element som föreläsningar, delningar, speglingar, praktiska övningar, arbetsuppgifter, andlighet och enskilda samtal med tolvstegsprogrammet som möjlig väg i tillfrisknande. Grupprocessen står i fokus där klienterna minskar känslan av skam genom att känna igen sig i varandra, samt börjar bryta de dysfunktionella mönster som styrt dem genom livet. Mycket av tillfrisknandet handlar om att upptäcka de överlevnadsstrategier vi utvecklat för att anpassa oss till ett dysfunktionellt sammanhang (vilket krävt att vi övergivit oss själva till förmån för det dysfunktionella systemet), för att börja välja och leva enligt de egna behoven och drömmarna idag. Idag står nämligen samma överlevnadsstrategier i vägen för våra möjligheter att fullt ut leva våra egna liv här och nu. Kurserna är väldigt uppskattade och många kursdeltagare beskriver att det direkt förändrat deras liv och att de kan börja leva i en bra balans av eget ansvar för sig själv, samt att släppa taget om det som vi inte har kontroll över. Att man kommit i kontakt med sig själv, sina känslor, behov och glädjeämnen och blir bättre på att respektera sig själv och dra sunda gränser.

 

Forskning

Medberoende är idag inte någon medicinsk diagnos, men många människor känner igen sig i företeelsen och tillfrisknar genom rätt hjälp från den. Själv gick jag flera år i terapi innan jag äntligen förstod att det var mitt medberoende som var problemet och kunde då tillfriskna på riktigt, med rätt hjälp. Det förändrade allt. Beroendeforskare Fred Nyberg och jag har sedan några år tillbaka haft för ambition att forska i medberoende då ett erkännande i vetenskapligt sammanhang skulle kunna ge gruppen som lider av medberoende bättre möjligheter till rätt hjälp. Idag är vi en grupp som arbetar för detta och  planerar även att undersöka den i våra ögon så tydliga länk mellan utmattningssyndrom och medberoende drag. Vi har även laborerat med ett alternativt begrepp som vi kallat för Anpassningssyndrom då det bättre beskriver vad problemet handlar om.

 

Hur jag jobbar

Min filosofi handlar om att hjälpa mina klienter att se igenom sina dysfunktionella mönster, förstå varifrån de kommer, lösa upp blockeringar som hindrar dem från att tillfriskna, samt stärka individen att ge sig själv det hen behöver här och nu. De brister vi upptäcker, ofta från en dysfunktionell uppväxt, kan vi börja läka genom att ge oss själva idag. Jag arbetar psykoedukativt, inspirerat av tolvstegsbehandling med målet att mina klienter inte ska behöva mig, utan vara sin egen ledare och vän, med en sundare relation till andra och med bättre känsla för livet i stort. 

Mina tjänster

Utbildad tolvstegsbehandlare som erbjuder behandling/kurser för medberoende baserade på tolvstegsbehandling för beroende, individuella samtal/individuell behandling, föreläsningar/workshops samt andra uppdrag mot medberoende/anhöriga/beroende

För privatpersoner

– Den digitala grundkursen för medberoende

en intensivkurs/behandling förlagd på Zoom för de som tror att de är medberoende och vill ta sig ur det

– *NYTT* Digital fördjupningskurs för medberoende i tillfrisknande

en fördjupningskurs förlagd på Zoom för de som gått grundkursen eller som arbetat på annat sätt med sitt medberoende

– *NYTT* individuella samtal/behandling för medberoende

enskilda samtal/enskild behandling förlagda på Zoom för de som vill ha hjälp att tillfriskna från sitt medberoende

 

För kommuner, regioner, organisationer och företag

– Föreläsningar, utbildning/workshops på temat medberoende

Jag erbjuder just nu två föreläsningskoncept:

  • Min uppskattade föreläsning om medberoende där jag blandar personliga erfarenheter och viktig information om hur medberoende fungerar, uppkommer samt hur man kan ta sig ur det – en drabbande, inspirerande och hoppfull föreläsning

  • *NYTT* Föreläsning eller utbildning som vänder sig till grupper som möter anhöriga/medberoende i sitt arbete och vill vässa sin förmåga att hjälpa de som lider av medberoendeproblematiken

 

För företag som vänder sig till beroende och anhöriga/medberoende

– *NYTT* Anställning/uppdrag som rör medberoende (Exempelvis anhörigbehanding, anhörigsamtal, anhöriggrupper, medberoendebehandling/medberoendeutbildning, vuxet barn-behandling/vuxet barn-utbildning, o.s.v.) 

– *NYTT* Anställning/uppdrag som tolvstegsbehandlare för beroende (Jag är utbildad tolvstegsbehandlare)

 

Medberoendepodden

– Jag hoppas kunna börja producera fler avsnitt och lägga ytterligare tid på kontot Medberoendepodden för att arbeta folkbildande om medberoende och inspirera till tillfrisknande

– Jag är tillgänglig för mediala sammanhang där man vill lyfta fram medberoende

– Samarbeten/sponsring som ett sätt att stötta Medberoendepodden, och på samma gång se till att din verksamhet syns i ett gott sammanhang

 

Vid intresse, maila mig på:

ida.hogstrom@medberoendepodden.se

UTBILDNING

Grundutbildning i 12-stegsbehandling

Åsa folkhögskola 2020-2021

Kreativt skrivande V

Masterutbildning

Linnéuniversitet 2020-2021

Kommunikation mellan människor

(Interpersonell kommunikation)

Linnéuniversitet 2021

Kreativt skrivande IV

Magisterutbildning

Linnéuniversitet 2019-2020

Kreativt skrivande III

Kandidatutbildning

Linnéuniversitet 2018-2019

Professionell kommunikation - med och i grupper

Högskolan Dalarna 2017

Superhjältinnor - från Ripley till Wonder Woman
(filmvetenskap genus)

Linnéuniversitet 2020

Kreativt skrivande III

Kandidatutbildning

Linnéuniversitet 2018-2019

Kreativt skrivande II

Linnéuniversitet 2017-2018

Kreativt skrivande I

Linnéuniversitet 2016-2017

Introduktion till

psykologi

Karlstads universitet 2016

Litteratur och psykologi

Linnéuniversitet 2016

Kreativt skrivande 3 - Litterär gestaltning

Luleå tekniska 2018-2019

Italienska grundkurs

Umeå universitet 2019

Hyperlokalt jounalistiskt projektarbete

Linnéuniversitet 2019

Svenska akademien, Nobelpriset och kvinnorna

Linnéuniversitet 2019

Litteraturvetenskap GR (A), Skönlitteratur i vård och socialt arbete

Mittuniversitet 2018

Sorgens många ansikten - sjukdom, kultur och existentiella frågor

Synen på död genom tiderna, existentiella frågor vid svår sjukdom, gårdagens och dagens psykiska hälsa samt identitet och livskriser.

Högskolan Dalarna 2017

Nobelpriset i litteratur

Linnéunniversitetet 2017

Livsåskådning, människosyn och världsbilder

Högskolan Dalarna 2017

Romance - kärleksromaner från tre decennier

Linnéuniversitet 2018

Barn- och ungdomslitteratur. En introduktion

Högskolan Dalarna 2016

Astrid Lindgrens författarskap

Karlstads universitet 2016

Folkhögskola -

Skrivande/Författande

  • Långholmens Folkhögskola 2016

  • Bona Folkhögskola 2014-2016

  • Nyköpings Folkhögskola 2014

  • Skrivarakademin 2012/2013

Övrigt

Utöver detta har jag 12 års erfarenhet som frisör/hårstylist:

  • 2005-2007 Toni&Guy, Stockholm

  • 2007-2014 NOIR STOCKHOLM, Art Director (frisör)/marketing manager

  • 2014-Nu Frilans NOIR STOCKHOLM, Hårstylist samt copywriter

  • 2008-2017 har även frilansat som hårstylist med kunder som Elle Finland, SSAW, Contributor magazine,Plaza Kvinna. Jag har även gjort modevisningar, modefilm och musikvideor.

  • Jag skriver även artiklar och översätter texter (eng-sve).

bottom of page