KURS FÖR DIG SOM ÄR MEDBEROENDE

Gå på kurs med Medberoendepoddens Ida Högström

Efter stor efterfrågan startar Ida nu kurser för privatpersoner. Först ut är en digital grundkurs för dig som ännu inte tagit tag i ditt medberoende. Kursen går av stapeln i september 2021 och tanken är att fler kurser kommer att tas fram.

Nu öppen för anmälan:

Digital grundkurs för medberoende

med Medberoendepoddens Ida Högström som kursledare

 

 

Målgrupp:

Du som är anhörig till någon med ett beroende (oavsett vilket) och misstänker att du är medberoende. Den passar dig som ännu inte tagit tag i ditt misstänkta problem men vill göra något åt din situation. 

 

Inriktning:

Kursen är tänkt att fungera som ett första steg in i tillfrisknande för dig som tror dig vara medberoende. Den är utbildande men innehåller också behandlande element inspirerade av 12-stegsbehandling. Precis som i 12-stegsbehandling är grupprocessen en viktig del av kursen och upplägget blandar föreläsningar, grupprocesser, delningar, speglingar och arbetsuppgifter. Både beroende och medberoende är ensamhetens sjukdomar så gemenskapen i gruppen har en viktig läkande aspekt. 

 

Syfte:

Att ge all den grundkunskap, insikt, verktyg och hopp som behövs för att ta steget in i tillfrisknande från medberoende och kunna leva ett värdefullt liv oavsett hur omständigheterna runt omkring ser ut. Kursen hjälper dig att rikta fokus mot den viktigaste personen i ditt liv - dig själv. Den presenterar även 12-stegsprogrammet som möjlig väg för tillfrisknande från medberoende samt ger dig de grundläggande verktygen för att bättre hantera din situation.

 

Innehåll:

  • Medberoende: vad är det, hur fungerar det, symptom, logik, varianter

  • Uppväxtens påverkan: anknytning, barndomstrauma och vuxet barn-problematik

  • Beroendesjukdomen: hur fungerar den och hur ter sig medberoendet i relation till beroendet

  • Jag-fokus: självkänsla, egenansvar, gränser, behov, självrannsakan och livsglädje

  • Vad är 12-stegsprogrammet: hur fungerar det och hur kan medberoende få hjälp där?

  • Tillfrisknande: hur gör man?

 

Förkunskapskrav:

Inga. Kursen är tänkt att fungera som en “crash-course” i medberoende och ge dig allt du behöver för att komma vidare.

 

Upplägg:

Kursen är digital och sker helt på Zoom där vi ses med kamera på. Den är förlagd på tre veckor à tre heldagar, tre kortare in-check, samt ett individuellt samtal. Heldagarna är förlagda söndagar, följda av en timmes check-in på onsdagskvällar.

 

Datum:

12-29 september, 2021

 

Söndag 12/9, klockan 10:00-16:00 (inklusive en timmes lunchpaus)

Onsdag 15/9, klockan 18:30-19:30

Söndag 19/9, klockan 10:00-16:00 (inklusive en timmes lunchpaus)

Onsdag 22/9 klockan 18:30-19:30

Söndag 26/9, klockan 10:00-16:00 (inklusive en timmes lunchpaus)

 

Det individuella samtalet på en timme bokas separat med Ida men bör ske inom två månaders tid från kursstart.

 

Om Ida Högström:

Ida är utbildad 12-stegsbehandlare inom beroende, har arbetat med medberoende och anhöriga sedan 2015 då hon startade Medberoendepodden. Ida har föreläst och utbildat i ämnet medberoende sedan 2016 och är känd för att göra det komplicerade begripligt, det tunga hoppfullt och sätta fingret på det viktigaste. Ida har egen erfarenhet av att vara anhörig till en person med beroende och psykisk ohälsa, samt har varit i tillfrisknande från sitt medberoende i ett 12-stegsprogram sedan sju år tillbaka och innan dess gått många år i egen terapi. 

 

Hon har bland annat studerat psykologi, kommunikation mellan människor, konflikthantering, livsåskådning, sorg, levd filosofi och har nyligen avslutat masternivå i kreativt skrivande. Ida ingår idag i en forskningsgrupp som ska studera medberoende, men använder istället begreppet anpassningssyndrom då det bättre beskriver problematiken. Gruppen ska bland annat undersöka om anpassningssyndrom/medberoende skulle behöva vara en egen diagnos och undersöka den möjliga länken mellan utbrändhet och anpassningssyndrom. 

 

Max antal deltagare på kursen:

12 personer

 

Pris:

Specialpris för första gruppen som går kursen är 2500 kr (inklusive moms)

Ordinarie pris 3900 kr (inklusive moms)

 

Detaljer:

Bokning öppnas inom kort. Plats bokas senast 12/8 2021. Bokningsbekräftelse kommer via mail. Faktura skickas sedan via mail till din angivna mailadress. Fakturan ska vara betald inom 30 dagar.

För frågor om kursen:

Maila Ida på info@medbereondepodden.se

Obs! Eftersom många sökande är medberoende men inte har någon anhörig som är beroende överväger jag att anta några ur denna grupp. Så har du skickat ansökan men ännu inte fått besked beror det på att de som har en anhörig som är beroende prioriteras i just denna kurs. Detta för att kursen innehåller en liten del om beroendesjukdomen, inte för att man inte kan vara medberoende utan någon som har beroendesjukdomen. Så, har du inte fått svar är det bara att avvakta. Sista ansökningsdag är 12/8.

 

Anmälan sker i formuläret nedan (eller via mail till ida.hogstrom@medberoendepodden.se)!

Anmälan till digital grundkurs i medberoende

Fyll i uppgifterna för att anmäla dig till kursen