KURS FÖR DIG SOM ÄR MEDBEROENDE

Gå på kurs med Medberoendepoddens Ida Högström

Efter stor efterfrågan har nu Ida startat kurser för privatpersoner. Först ut är en digital grundkurs för dig som ännu inte tagit tag i ditt medberoende. En ny vända av den digitala grundkursen för medberoende kommer att gå av stapeln i AUGUSTI-SEPTEMBER 2022. Kursen är nu fullsatt men det kommer en ny omgång under hösten. Fördjupningskurs kommer även att släppas längre fram.

NU ÖPPEN FÖR ANMÄLAN

Digital grundkurs för medberoende

med Medberoendepoddens Ida Högström som kursledare/behandlare

 

Målgrupp:

Du som är eller har varit anhörig till någon med ett beroende (oavsett vilket) eller annan dysfunktionell företeelse och misstänker att du är medberoende. Du behöver inte ha ett aktivt beroende inpå dig, utan det kan ha funnits med i uppväxt eller någon annan period tidigare tidigare i livet. Kursen passar dig som ännu inte tagit tag i ditt misstänkta problem men vill göra något åt din situation.

 

Inriktning:

Kursen är tänkt att fungera som ett första steg in i tillfrisknande för dig som tror dig vara medberoende. Den är utbildande men innehåller också behandlande element inspirerade av 12-stegsbehandling. Precis som i 12-stegsbehandling är grupprocessen en viktig del av kursen och upplägget blandar föreläsningar, grupprocesser, delningar, speglingar och arbetsuppgifter. Både beroende och medberoende är ensamhetens sjukdomar så gemenskapen i gruppen har en viktig läkande aspekt.

 

Syfte:

Att ge all den grundkunskap, insikt, verktyg och hopp som behövs för att ta steget in i tillfrisknande från medberoende och kunna leva ett värdefullt liv oavsett hur omständigheterna runt omkring ser ut. Kursen hjälper dig att rikta fokus mot den viktigaste personen i ditt liv - dig själv. Den presenterar även 12-stegsprogrammet som möjlig väg för tillfrisknande från medberoende samt ger dig de grundläggande verktygen för att bättre hantera din situation.

 

Innehåll:

  • Medberoende: vad är det, hur fungerar det, symptom, logik, varianter

  • Uppväxtens påverkan: anknytning, barndomstrauma och vuxet barn-problematik

  • Beroendesjukdomen: hur fungerar den och hur ter sig medberoendet i relation till beroendet

  • Jag-fokus: självkänsla, egenansvar, gränser, behov, självrannsakan och livsglädje

  • Vad är 12-stegsprogrammet: hur fungerar det och hur kan medberoende få hjälp där?

  • Tillfrisknande: hur gör man?

 

Förkunskapskrav:

Inga. Kursen är tänkt att fungera som en “crash-course” i medberoende och ge dig allt du behöver för att komma vidare.

 

Upplägg:

Kursen är digital och sker helt på Zoom där vi ses med kamera på. Den är förlagd på tre veckor à tre heldagar, tre kortare incheckningar, samt ett individuellt samtal. Heldagarna är förlagda på söndagar, följda av en timmes check-in på onsdagskvällar.

 

Datum för kommande kurs:

Oktober 2022

Söndag 2/10, 10:00-16:00 (inklusive en timmes lunchpaus)

Onsdag 5/10, klockan 18:30-19:30

Söndag 9/10,10:00-16:00 (inklusive en timmes lunchpaus)

Onsdag 12/10, klockan 18:30-19:30

Söndag 16/10, 10:00-16:00 (inklusive en timmes lunchpaus)

Onsdag 19/10, klockan 18:30-19:30

Det individuella samtalet på en timme bokas separat med Ida men bör ske inom två månaders tid från kursstart.

 

Om Ida Högström:

Ida är utbildad 12-stegsbehandlare inom beroende, har arbetat med medberoende och anhöriga sedan 2015 då hon startade Medberoendepodden. Ida har föreläst och utbildat i ämnet medberoende sedan 2016 och är känd för att göra det komplicerade begripligt, det tunga hoppfullt och sätta fingret på det viktigaste. Ida har egen erfarenhet av att vara anhörig/medberoende till en person med beroende och psykisk ohälsa, samt har varit i tillfrisknande från sitt medberoende i ett 12-stegsprogram sedan åtta år tillbaka och har innan dess gått många år i egen terapi.

 

Hon har även studerat bland annat psykologi, kommunikation mellan människor, konflikthantering, livsåskådning, sorg, levd filosofi och har nyligen avslutat masternivå i kreativt skrivande. Ida ingår idag i en forskningsgrupp som ska studera medberoende, med ett alternativt begrepp – anpassningssyndrom – då det bättre beskriver problematiken. Gruppen ska bland annat undersöka om anpassningssyndrom/medberoende skulle behöva vara en egen diagnos och undersöka den möjliga länken mellan utbrändhet och anpassningssyndrom.

 

Max antal deltagare på kursen:

14 personer (minst antal: sex personer)

 

Pris:

3 900 kr (inklusive moms) – då många har det svårt ekonomiskt just nu, erbjuder jag möjligheten att dela fakturan på två (dvs. två månader).

 

Detaljer:

Ansökningar behandlas löpande till dess kursen är fullsatt. Bokningsbekräftelse kommer via mail. Faktura skickas sedan via mail till din angivna mailadress. Fakturan ska vara betald inom 30 dagar. Betald faktura räknas som bekräftad och bokad plats. Önskar du få kursavgiften delad på två fakturor à 30 dagar, meddela i din ansökan.

För frågor om kursen:

Maila Ida på ida.hogstrom@medberoendepodden.se

 

Anmälan till kursen OKTOBER 2022 sker i formuläret nedan!

Anmälan till digital grundkurs i medberoende

Fyll i uppgifterna för att anmäla dig till kursen

Några ord från kursutvärderingen:

"Det viktigaste val jag gjort för mig i hela mitt i liv."

Kursdeltagare, september 2021

"Det har varit ett svårt och smärtsamt arbete, men värt varenda sekund. Tacksam för modet som kursen gav, en stark resa in i mig själv har tagit sin början, och det är aldrig försent att bli en bättre version av mig själv - för min egen skull."

Kursdeltagare, september 2021

"Ida är fantastisk. Kunnig, inspirerande och varm."

Kursdeltagare, september 2021

"Om du ens funderar på huruvida du är medberoende så gå den här kursen. Så värdefull information och ett jättefint sätt att påbörja ett viktigt arbete mot ett lyckligare liv. Jag önskar jag gått den för länge, länge sen. Men nu ska jag göra jobbet. Visst känns det lite jobbigt, men samtidigt ser jag ett starkt ljus i slutet av tunneln, för det kan ju bara bli bättre!"

Kursdeltagare, september 2021