top of page

KURS FÖR DIG SOM ÄR MEDBEROENDE

Gå kurs/behandling med Medberoendepoddens

Ida Högström

Nu kan du som är medberoende få hjälp att tillfriskna. Idas digitala grundkurser är till för dig som medberoende och vill ta dig ur det. Januarikursen är fullsatt. Nästa vända av den digitala grundkursen kommer att gå av stapeln i juni 2024.

 

I maj 2024 är det premiär för fördjupningskursen, vilken vänder sig till de som redan gått grundkursen eller arbetat ett tag med sitt medberoende.

Om du vill få en notis när nästa kurs är öppen för anmälan kan du fylla i intresseanmälan nedan. Anmälan till aktuell kurs finns längre ner på sidan.

Intresseanmälan för kommande kurser

Din intresseanmälan är mottagen!

Digital grundkurs

Digital grundkurs för medberoende

med Medberoendepoddens Ida Högström som kursledare/behandlare

 

Målgrupp:

Du som är eller har varit anhörig till någon med ett beroende (oavsett vilket) eller annan dysfunktionell företeelse och misstänker att du är medberoende. Du behöver inte ha ett aktivt beroende/dysfunktion inpå dig, utan det kan ha funnits med i uppväxt eller någon annan period tidigare i livet. Kursen passar dig som vill göra något åt ditt misstänkta medberoende.

 

Inriktning:

Kursen är tänkt att fungera som ett första steg in i tillfrisknande för dig som tror dig vara medberoende. Den är utbildande (psykoedukativ) men innehåller också behandlande element inspirerade av 12-stegsbehandling. Precis som i 12-stegsbehandling är grupprocessen en viktig del av kursen och upplägget blandar föreläsningar, grupprocesser, delningar, speglingar och arbetsuppgifter. Både beroende och medberoende är ensamhetens sjukdomar så gemenskapen i gruppen har en viktig läkande aspekt.

 

Syfte:

Att ge den grundkunskap, insikt, verktyg och hopp som behövs för att ta steget in i tillfrisknande från medberoende och kunna leva ett värdefullt liv oavsett hur omständigheterna runt omkring ser ut. Kursen hjälper dig att rikta fokus mot den viktigaste personen i ditt liv - du själv. Den presenterar även 12-stegsprogrammet som möjlig väg för tillfrisknande från medberoende samt ger dig de grundläggande verktygen för att bättre hantera din situation.

 

Innehåll:

  • Medberoende: vad är det, hur fungerar det, symptom, logik, varianter

  • Uppväxtens påverkan: anknytning, barndomstrauma och vuxet barn-problematik

  • Beroendesjukdomen: hur fungerar den och hur ter sig medberoendet i relation till beroendet

  • Jag-fokus: självkänsla, egenansvar, gränser, behov, självrannsakan och livsglädje

  • Vad är 12-stegsprogrammet: hur fungerar det och hur kan medberoende få hjälp där?

  • Tillfrisknande: hur gör man?

 

Förkunskapskrav:

Inga. Kursen är tänkt att fungera som en “crash-course” i medberoende och ge dig allt du behöver för att komma vidare.

 

Upplägg:

Kursen är digital och sker helt på Zoom där vi ses med kamera på. Den är förlagd på tre veckor à tre heldagar, tre kortare incheckningar, samt ett individuellt samtal. Heldagarna är förlagda på söndagar, följda av en timmes check-in på onsdagskvällar (observera torsdag 14/12 som är undantag pga Lucia).

 

Datum för kommande kurs:

Juni 2024

Söndag 2/6, 10:00-16:00 (inklusive en timmes lunchpaus)

Onsdag 5/6, klockan 18:30-19:30

Söndag 9/6, 10:00-16:00 (inklusive en timmes lunchpaus)

Onsdag 12/6 klockan 18:30-19:30

Söndag 16/6,10:00-16:00 (inklusive en timmes lunchpaus)

Onsdag 19/6, klockan 18:30-19:30

Det individuella samtalet på en timme bokas separat med Ida men bör ske inom två månaders tid från kursstart.

 

Om Ida Högström:

Ida är utbildad 12-stegsbehandlare inom beroende, har arbetat med medberoende och anhöriga sedan 2015 då hon startade Medberoendepodden. Ida har föreläst och utbildat i ämnet medberoende sedan 2016 och är känd för att göra det komplicerade begripligt, det tunga hoppfullt och sätta fingret på det viktigaste. Ida har egen erfarenhet av att vara anhörig/medberoende till en person med beroende och psykisk ohälsa, samt har varit i tillfrisknande från sitt medberoende i ett 12-stegsprogram sedan tio år tillbaka och har dessförinnan gått många år i egen terapi.

 

Hon har även studerat bland annat psykologi, kommunikation mellan människor, konflikthantering, livsåskådning, sorg, levd filosofi och har nyligen avslutat masternivå i kreativt skrivande. Ida ingår idag i en forskningsgrupp som ska studera medberoende, med ett alternativt begrepp – anpassningssyndrom – då det bättre beskriver problematiken. Gruppen ska bland annat undersöka om anpassningssyndrom/medberoende skulle behöva vara en egen diagnos och undersöka den möjliga länken mellan utbrändhet och anpassningssyndrom.

 

Max antal deltagare på kursen:

16 personer (minst antal: sex personer)

 

Pris:

3 900 kr (inklusive moms) – då många har det svårt ekonomiskt just nu, erbjuder jag möjligheten att dela fakturan på två (dvs. två månader).

 

Detaljer:

Ansökningar behandlas löpande till dess kursen är fullsatt. Bokningsbekräftelse kommer via mail. Faktura skickas sedan via mail till din angivna mailadress. Dubbelkolla att du angett rätt mailadress. Fakturan ska vara betald inom 30 dagar. Betald faktura räknas som bekräftad plats. Önskar du få kursavgiften delad på två fakturor à 30 dagar, meddela det i din ansökan.

För frågor om kursen:

Maila Ida på ida.hogstrom@medberoendepodden.se

 

Anmälan till kursen JUNI 2024 sker i formuläret nedan.

Anmälan till digital grundkurs i medberoende

Fyll i uppgifterna för att anmäla dig till kursen

Individuella samtal

Jag erbjuder även indivdiuella samtal. Det allra bästa är att kombinera individuella samtal med den digitala grundkursen, och då gärna börja med kursen och sedan komplettera med samtal efter behov. För dig som av olika skäl inte kan eller vill gå kursen, eller har gått kurs och önskar mer hjälp genom individuella samtal, kan du kontakta mig via mail. Samtalen sker som videosamtal på den digitala plattformen Zoom. Priset på samtal är reducerat för de som går kursen.

Kontakt och bokning sker via:

ida.hogstrom@medberoendepodden.se

DSC02575.jpeg
bottom of page