top of page

ALLA AVSNITT

Stadsliv

Din text här​​

Stadsliv

Din text här​​

Stadsliv

Din text här​​

Stadsliv

Din text här​​

Stadsliv

Din text här​​

Stadsliv

Din text här​​

Stadsliv

Din text här​​

Stadsliv

Din text här​​

Stadsliv

Din text här​​

Stadsliv

Din text här​​

Stadsliv

Din text här​​

Stadsliv

Din text här​​

AVSNITT 86

Jag vill dig inget illa - med Eddie Razaz

AVSNITT 86

Eddie Razaz kom på sjätteplats i Idol 2009. Han hade en lysande karriär som artist framför sig och träffade snart vad han trodde var kärleken i sitt liv. Det var en man som hade allt; han var framgångsrik, snygg och äldre. Han tog Eddie under sina vingar och tillsammans åkte de på resor, åt fina middagar, flyttade utomlands och Eddie kände sig speciell och älskad. 

 

Det som till en början såg ut att vara passion och äkta kärlek började snart övergå i kontroll och manipulation. Mannen blev allt i Eddies liv och Eddie isolerades från sin omvärld, sig själv och blev fullkomligt beroende av sin kärlekspartner. Det som utifrån såg ut att vara perfekt var egentligen ett liv fyllt av otrohet, missbruk och ”gaslighting”. 

 

”Jag vill dig inget illa”, var vad mannen sa medan han fick Eddie att tro att han inte var något värd utan mannen. Det som ledde till uppbrottet krossade Eddie helt, men det blev också räddningen.

AVSNITT 85

Pånyttfödelse - med Anna K Wallander

AVSNITT 85

 

Anna K Wallander är skådespelare och konstnär. Även om hon menar att hon under en stor del av sitt liv har sökt döden, tycks det som om någon eller något istället givit henne flera liv. Efter en uppväxt fylld av övergrepp, gränslöshet och hot har hon lyckats frigöra sig och funnit styrkan genom kreativiteten. Vissa trauman sitter djupt men Anna har valt en annan väg, eller flera andra vägar. Det var när hon kom till insikt om sitt medberoende som hon kunde hon ta tag i problematiken och läka på riktigt. Istället för att leva i överanpassning och genom överlevnadsstrategier tillåter hon sina egna behov att få ta plats och omfamnar sig själv och sin lekfullhet. Idag bejakar Anna lusten, livet och barnet inom sig – allt genom sitt tillfrisknande från medberoende.

 

Ps. Avsnittet är inspelat innan Sara Danius bortgång men påminner oss om hennes storhet. Vila i frid, Sara.

Kul: Medberoendepodden har en helt ny look designad av Azin Ashourvan. Tack!

AVSNITT 84

Medberoendepoddens studiecirkel del 3, säsong 3 – ”rädsla för närhet”

AVSNITT 84

 

Jag samlade en grupp med egna erfarenheter av att vara medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ”Bli fri från ditt medberoende”, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om ”rädsla för närhet”. 

 

Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag – en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (vilket de syftar till när de talar om ”program”), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.​

AVSNITT 83

Medberoendepoddens studiecirkel del 2, säsong 3 – ”gränsdragning”

AVSNITT 83

 

Jag samlade en grupp med egna erfarenheter av att vara medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ”Bli fri från ditt medberoende”, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om ”gränsdragning”. 

 

Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag – en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (vilket de syftar till när de talar om ”program”), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga. 

 

På grund av problem med ljudupptagningen vill jag be om ursäkt för det dåliga ljudet som pågår från 15 minuter in i avsnittet till och med 33 minuter, men innehållet är så pass bra att jag ändå vill dela det med er. I nästa avsnitt låter ljudet bättre.

 

Du lyssnar på del 2 av 3 i säsong 3. Det här är Medberoendepoddens studiecirkel, andra träffen – om gränsdragning.

 

www.medberoendepodden.se

Grafik och musik: Oh, The Ashes!

AVSNITT 82

Medberoendepoddens studiecirkel D1S3 - "kommunikation"

Jag samlade en grupp med egna erfarenheter av att vara medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ”Bli fri från ditt medberoende”, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om ”kommunikation”. 

 

Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag – en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (vilket de syftar till när de talar om ”program”), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga. 

(På grund av lite tekniska problem vill jag be om ursäkt för det bitvis dåliga ljudet, men hoppas att du uppskattar innehållet ändå.)

AVSNITT 81

Att våga hoppas på det bästa efter det värsta - med Carolina Setterwall

En morgon vaknar Carolina Setterwall upp och finner sin livskamrat, pappan till sin åtta månader gamla son, livlös i sängen. Inom loppet av en sekund kastas hennes liv omkull. Chocken är förlamande och det är inte bara personen Axel hon förlorat, utan hela det liv hon sett framför sig. I boken Låt oss hoppas på det bästa skriver hon om efterskalvet, om den skoningslösa sorgen, om skuldkänslor, avundsjuka och bitterhet. En självrannsakan av en relation.

 

Efter ungefär två år träffar Carolina en ny kärlek i författaren Tom Malmquist, som också han har liknande erfarenheter och skrivit om dem i boken I varje ögonblick är vi fortfarande vid liv. Idag lever de i en alldeles egen konstellation av bonusfamilj. 

 

För att hantera allt och för att kunna vara en bra mamma åt sin son, har Carolina gått många år i terapi. Hon har insett att vissa beteenden, kontrollbehov och känslan av att vara annorlunda uppstått tidigt i barndomen.

 

Hur hanterar man skuldkänslor, sorg, kan man födas som medberoende och hur kan man tillåta sig känna kärlek och lust efter att det värsta hänt?

Köp Låt oss hoppas på det bästa:

https://www.adlibris.com/se/bok/lat-oss-hoppas-pa-det-basta-9789175038926

AVSNITT 80

Finns medberoende och kan alkoholberoende lära sig dricka måttligt – med Anders Hammarberg

AVSNITT 80

 

Anders Hammarberg är forskare vid Karolinska institutet och legitimerad psykoterapeut vid Beroendecentrum på Riddargatan 1 i Stockholm, där han möter klienter med alkoholproblematik. Genom att hjälpa personer att minska sin alkoholkonsumtion, hoppas han kunna fånga upp fler som har problem med alkoholen, vid ett tidigare skede, och på så vis motverka många av de negativa konsekvenser som problematiken kan ställa till med. Anders menar att beroendevården lätt kan kännas skrämmande och genom att visa att det finns en mellanväg kan klienterna själva få bestämma huruvida de har ett problem eller ej. Fokus ligger på det positiva, att avstigmatisera och normalisera problematiken.

 

Tillsammans med Karin Romberg skrev han boken ”För mycket för ofta” som vänder sig till de som vill förändra sina alkoholvanor. De menar att det är möjligt att återgå till måttlig konsumtion och att många klarar detta på egen hand, utan att söka vård. Deras metod har orsakat starka reaktioner då de flesta anser att alkoholister helt bör avstå från alkoholen för att tillfriskna. Anders är också en av de i beroendevården som inte vill tala om medberoende då det inte finns någon evidens för problematiken. Han nöjer sig med att lyfta de anhörigas problematiska situation och hur de skadas av att leva nära någon som har alkoholproblem.

 

 

Riddargatan 1:www.riddargatan1.se

Boken ”För mycket för ofta”: https://www.adlibris.com/se/bok/for-mycket-for-ofta-effektiva-metoder-for-mattligt-drickande-9789127147485

Anders tips för anhöriga:

www.anhorigstodet.se/minimaria

www.beroendecentrum.se/vard-hos-oss/for-narstaende/

Finns där poddar finns samt på Spotify!

AVSNITT 79

Jag brände varenda bro - med Eric Palmqwist

Efter en lång karriär som musiker har nu Eric Palmqwist släppt sitt första soloalbum: ”En halv gris kan inte gå”. Skivan blev till under perioden då Eric gick från att vara aktiv missbrukare till att bli nykter. 

 

Popstjärnelivet innehöll minst lika mycket fest som det innehöll musik. Inledningsvis kände Eric sig som Superman när han drack och den sociala fobin försvann. Men det som från början enbart var roligt, blev snart tvångsmässigt. Trots vänners oro och relationer som inte fungerade tycktes botten aldrig bli nådd. 

 

Innerst inne mådde Eric dåligt, men missbruket var det som fick honom att stå ut. Alkoholen och drogerna tycktes tillslut vara det enda som fanns kvar.

 

Eric har inte haft en botten, han har haft många, men när han vaknade upp och förstod att han misshandlat sin bästa vän och påminner sig om att han snart ska bli pappa, bestämmer han sig för att det får vara nog. 

 

Med tillfrisknandet kom också påminnelsen om hans egen uppväxt med en pappa som tidigt blev nykter från sitt spelberoende och en mamma som hade problem med alkohol. Eric säger är lätt att man som medberoende gör alkoholisten till ”förövaren”, men han har upplevt båda sidorna och gör nu sin resa i tillfrisknande från beroende, medberoende och som vuxet barn. 

 

Eric Palmqwists soloalbum heter ”En halv gris kan inte gå” och finns att lyssna på Spotify. Den 6 september släpper han den nya singeln ”Ljusterö”.

 

Mer om Eric:

www.facebook.com/epstrailerpark

https://www.instagram.com/eric_palmqwist

 

Lyssna på albumet:

https://tinyurl.com/yabcsu6q

 

@medberoendepodden

Musik: Oh, The Ashes!

AVSNITT 78

Känslor är det medberoendes missbruk - med Kajsa Ernst

Kajsa Ernst är skådepelare med många fina roller bakom sig. Just nu är hon aktuell i bland annat Finaste Familjen i TV4. I SVTs Stjärnorna på slottet fick dock Sverige ta del av en annan Kajsa, hon som växte upp med en alkoholiserad mamma och det medberoende som det resulterade i. Till en början drack Kajsas mamma främst socialt, men ganska snart gick hon från att vara festens mittpunkt till att bli familjens tyngd. Varje morgon gick Kajsa upp tidigt och städade bort rester från gårdagen, för att på så vis att kratta så att mammans dag skulle bli bra eftersom hennes humör alltid gick ut över Kajsa.

Prestera var ett sätt att tjäna rätten att få existera, men när Kajsa fann teatern var det annorlunda. Där accepterades hon för den hon var och blev påmind om att hon var mer än sin mammas ägodel. Hon insåg att hon själv ställt oerhörda krav på sig själv, att hon trott att alla problem varit hennes att lösa, oavsett om hon hade en del i dem eller ej.

Det gick bra för Kajsa, hon fick stora roller och levererade på topp, men tillslut blev pressen så överväldigande att hon sjukskrev sig och var borta från teatern under ett helt år. Det blev också starten för det som kom att bli hennes resa i tillfrisknande.

Idag, många år senare, skäms inte Kajsa för att prata öppet om sitt medberoende och sin tuffa barndom. Hon vet att det hjälper andra och att det finns hjälp att få. Det är Kajsa ett levande bevis på.

 

Kajsas hemsida: www.kajsaernst.se

Instagram: @kajsaernst.

@medberoendepodden

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 77

Kungen av Atlantis - med Simon Settergren

Simon Settergren växte upp med en pappa som led av schizofreni, något han under hela sin barndom bevarat som en hemligt. Han kände sig länge ensam och var fylld av skam, driven av en slags underlägsenhet som också fick honom att bli högpresterande. Där fanns en stark vilja att förändra situationen och när han flyttade till London för att läsa en masterutbildning i ekonomi kände han att han var tvungen att kanalisera sin historia och alla känslor in i något konstruktivt - detta kom att bli manuset till filmen Kungen av Atlantissom hade biopremiär i mars i år. Den handlar inte bara om Simons egen erfarenhet, utan han har också producerat filmen och spelar själv huvudrollen Samuel. Rollen som Simons pappa spelas av Philip Zandén och arbetet dem emellan har varit en fantastisk resa för Simon. Inte bara blev det en mycket varm och rolig film – utan den har fått ett strålande mottagande och präglar relationen till hans pappa på ett oerhört fint sätt.

 

Idag lever Simon ett annat typ av dubbelliv då han parallellt med filmsuccén arbetar som ekonom. Skillnaden är nu att han kan vara sig själv och har kunnat stärka sin egen självkänsla. Dessutom har det blivit tydligt för Simon att han är långt ifrån ensam med de här erfarenheterna och att en film som Kungen av Atlantisberör och bryter den skam och stigma som är förknippat med schizofreni och dess anhörigskap. För Simons resa har begreppet medberoende varit viktigt då de tangerar så många av de komplexa aspekter han som anhörig upplevt, och att ordet anhörig inte beskriver någon av dem. Det är dock precis vad filmen Kungen av Atlantislyckas sätta fingret på och som Simon i det här avsnittet själv berättar om. 

 

Läs mer om Kungen av Atlantis:

https://www.folketsbio.se/film/kungen-av-atlantis/

Missa inte att se den på bio innan den försvinner!

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 76

Jag som var så rolig att dricka vin med - med Rebecka Åhlund

AVSNITT 76

 

Rebecka Åhlund hade alltid tyckt om att dricka alkohol men när hon tillsammans med sin familj flyttade till London fanns den ständigt tillgänglig och var en självklar del av kulturen. I början kändes det som att vara på semester och att lära känna folk gjordes allt som oftast genom att dricka vin tillsammans. Rebecka tog chansen så fort den erbjöds men känslan av att vara lite busig när dagdrickandet inleddes, övergick snart i ett tvång när hon tillslut tog sitt första glas klockan nio på morgonen, efter att ha lämnat barnen i skolan. Hon drack inte längre enbart för att det var roligt att dricka, inte för att hon ville – utan för att hon var tvungen. 

 

Rebecka har själv vuxit upp med en alkoholiserad pappa som tog livet av sig när hon var 11 år. Hon som upplevt obehaget och ovissheten med en sådan förälder, kunde själv inte förmå sig att sluta. När hon fyllde 40 år anordnade hennes familj och vänner en överraskningsfest för henne. Men när Rebecka såg alla nära och kära samlade, kom skräcken och övertygelsen om att det var en intervention som väntade. Oron och stressen över att bli påkommen blev allt mer krävande och när hennes dotter ytterligare en gång bad henne att sluta dricka, fick Rebecka nog och ringde berusad till en hjälplinje för alkoholister. Samtalet ledde henne till den 12-stegsgemenskap, i vilken hon fann sitt tillfrisknande. 

 

Rebecka Åhlund är journalist och författare och är aktuell med den självutlämnande boken ”Jag som var så rolig att dricka vin med: rapport från ett år som nykter alkoholist”. En bok som fått ett mycket varmt mottagande och redan lyckats lyfta samtalet om vår normaliserande alkoholkultur. Boken är ärlig och gripande om hur det är att vara alkoholist, men också inspirerande, hoppfull och rolig om att det faktiskt går att tillfriskna – precis som Rebecka själv! 

 

Boken:

Jag som var så rolig att dricka vin med: rapport från ett år som nykter alkoholist”

 

www.medberoendepodden.se

Musik: Oh, The Ashes!

Foto: Carla B

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 75

Vem kan rädda Sanne - med Eva Dozzi

Få har missat Uppdrag gransknings program om Sanne som slussas fram och tillbaka mellan en missbruks- och psykvård som inte fungerar. ”Vem kan rädda Sanne?” skapade starka reaktioner och ledde till att politiker nu gläntar lite på dörren till att se över detta strukturella problem som drabbar allt för många sjuka och deras anhöriga.

 

I programmet följer vi inte bara Sanne, utan också hennes kämpe till mamma, Eva Dozzi. Så många anhöriga lever med den maktlöshet som Eva gör, då deras sjuka familjemedlemmar sakta men säkert rasar mot en bottenlös botten. Varje dag är en fråga om liv och död. Hur hanterar man det?

 

Eva har en bakgrund inom media och underhållningsbranschen, och en del känner säkert igen hennes ansikte från SVT där hon varit hallåa. Eva är även författare och hennes röst hörs lite varstans i radio, podcaster och tv. Hon är en sådan vi alla känner till men ändå inte känner, för än nu.

 

Hur är det att stå bredvid någon som faller och att man som mamma är det enda livankaret för denne någon. Hur orkar man kriga? Och går det att leva sitt eget liv parallellt med att ens dotter mår så dåligt. Eva har levt under de här förhållandena sedan Sanne var i tonåren då hennes anorexia och missbruk utvecklade sig och så småningom eskalerade. Eva håller starkt på sina gränser för att inte möjliggöra, men att se sin dotter med nöd och näppe överleva dagen har gått ut över Evas egen hälsa.

Se avsnittet Vem kan rädda Sanne? i Uppdrag granskning:

https://www.svtplay.se/video/19930502/uppdrag-granskning/uppdrag-granskning-sasong-19-vem-kan-radda-sanne?start=auto&tab=2018

Bidra med pengar till att hjälpa Sanne:

https://www.facebook.com/donate/196483257937595/10157354165479769/

Skriv på för en människovärdig psyk- och missbruksvård:

https://www.skrivunder.com/skriv_pa_for_en_manniskovardig_psyk-_och_missbruksvard_nu?a=2&u=522118&s=56912025&utm_source=fb_share&fbclid=IwAR3_DYq7hr7Q2cdts1LNZ6_guvaSqrqF1Bw-uUMMADX6BfByIw5JfwIYWpo

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

Jag kan bara förändra mig själv - "Emmas" historia

”Emma” växte upp i en utåt sett välfungerande familj. Men bakom stängda dörrar och när hennes pappa var på jobbresor blev hennes mamma en helt annan person. Hon drack och ”Emma” råkade ut för hennes våldsamma beteende. 

 

Själv har ”Emma” alltid varit en positiv, bubblande person som har haft lätt att skaffa nya vänner. Hon har lyckats med det hon tagit sig för och drivkraften har kommit ur viljan att bli fri från sin dysfunktionella uppväxt. Efter erkännandet av mammans sjukdom beslutade sig ”Emma” tillslut för att ta avstånd från sin henne. Hon snubblade då över boken ”Djävulsdansen” med intentionen att förstå hur relationen till hennes mamma präglat henne. Men hon kom att känna igen något mer, nämligen den dåvarande relationen till sin missbrukande pojkvän.

 

”Emma” lyckades tillfriskna genom terapi för sitt medberoende hos Madeleine Swartz och genom en 12-stegsgrupp. Idag är hennes främsta prioritering hennes eget mående och det fungerar!

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 73

Att sätta livet på spel - med Adam Reuterswärd

Adam Reuterswärd var som liten en social kille och gjorde som vuxen raketkarriär. Han lyckades med allt han tog sig an. Men trots att allt sett så bra ut på utsidan har han på insidan alltid plågats av känslan av utanförskap och det ständiga surret som aldrig kunnat stillas, åtminstone inte utan alkohol, droger eller spel. Det var aldrig ruset Adam ville åt i sina beroenden, utan lugnet som kom med dem.

 

Med många bottnar och flera omgångar återhämtning, ett nyktert liv från alkohol och droger, nystart, hopp och nytt företag tillsammans med några vänner började Adam slappna av. Han testade ett online casino och vann direkt en stor summa pengar. Men det var inte nog, han började i hemlighet ta pengar från företaget för att fortsätta med spelandet. Han var fånge hos speldjävulen och fast bland lögner och hemligheter som höll på att knäcka honom. 

 

Tillslut stod han inte ut och erkände allt, han kunde vara ärlig. Det här var den slutgiltiga vändpunkten. Adam tillfrisknade, började hjälpa andra och driver nu Spelfrihetensom arbetar med behandling för spelberoende och deras anhöriga. Han kan se sig själv i ansiktet, han är ärlig och gör nytta. Men spelandet ledde också till rättsliga åtgärder och Adam ska i dagarna möta hovrätten där han står inför risken att dömas till 2,5 års fängelse. Han är livrädd men förstår att det i slutändan är ärligheten som gör honom fri.

 

Tror du att du lider av ett spelberoende eller är nära anhörig till någon som gör det kan du vända dig till www.spelfriheten.se eller deras hjälplinje på telefonnummer 08-374300. Dessutom har du som spelberoende sedan januari 2018 enligt lag rätt till hjälp.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 72

Medberoendepoddens studiecirkel del 3, säsong 2 - "Känslor"

Jag samlade ett gäng kvinnor med egna erfarenheter av medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ”Bli fri från ditt medberoende”, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om ”känslor”. 

 

Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag – en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (vilket de syftar till när de talar om ”program”), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga. 

 

Du lyssnar nu på del 3 av 3 i säsong 2. Det här är Medberoendepoddens studiecirkel, andra träffen – om känslor.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 71

Medberoendepoddens studiecirkel del 2, säsong 2 - "Omhändertagare"

Jag samlade ett gäng kvinnor med egna erfarenheter av medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ”Bli fri från ditt medberoende”, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om ”omhändertagare”. 

 

Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag – en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (vilket de syftar till när de talar om ”program”), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga. 

 

Du lyssnar nu på del 2 av 3 i säsong 2. Det här är Medberoendepoddens studiecirkel, andra träffen – om omhändertagare.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 70

Medberoendepoddens studiecirkel del 1, säsong 2 - "Acceptans"

Säsong 2, del 1 av 3  i serien "Medberoendepoddens studiecirkel".

Jag samlar ett gäng kvinnor med egna erfarenheter av medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ”Bli fri från ditt medberoende”, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om "acceptans". 

 

Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag – en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (om någon nämner "program" eller liknande syftar hon på detta), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 69

Hitta din känslostyrka - med Doris Dahlin

Nu för tiden är HSP (Highly Sensitive Personality) ett vanligt förekommande begrepp, men när Doris Dahlin tillsammans med Maggan Hägglund bestämde sig för att skriva boken Drunkna inte i dina känslor var det Istället Maggans begrepp ”stark-skör” de fastnade för.

 

Doris har alltid fått höra att hon är stark, men på insidan har hon känt sig skör och sårig, hon har bara inte visa det utåt. När hon som vuxen började i terapi kom tårar som hon härbärgerat under hela sitt liv.

 

Doris Dahlin är författare med egna erfarenheter av medberoende. Hon hade en fattig uppväxt med en gravt alkoholiserad far och en medberoende mor. Hon utvecklade tidigt strategier, en sensitiv begåvning för att kunna känna in och se till att familjen fungerade så väl den bara kunde. Det gällde att fånga upp signalerna långt innan det eventuellt skulle kunna bli en katastrof.

 

Idag kallar Doris och Maggan detta fenomen för sensitiv begåvning. Det finns faktiskt fina tillgångar hos en person som är sensitivt begåvad men man behöver lära sig att använda förmågan på rätt sätt. I år kom boken Hitta din känslostyrka: en våga sätta gränser-bok för sensitivt begåvade, uppföljaren till Drunkna inte i dina känslor. Den här gången tar Doris och Maggan upp behovet av att sätta gränser.

 

Du behöver inte säga ja till allt, du behöver inte fastna i dina känslor, du behöver inte fixa och hjälpa. Du behöver inte ta på dig andras känslor och du behöver inte heller säga nej till allt. Om vi inte tar hand om oss själva och sätter gränser i tid, riskerar vi vulkanutbrott i vrede och floder av sorg, vi riskerar att bränna ut oss. Det går helt enkelt inte att förtränga känslor hur länge som helst. Det är därför vi behöver hitta vår känslostyrka.

 

Doris hemsida:

www.dorisdahlin.se

 

Doris böcker:

http://dorisdahlin.se/litterar-produktion/

 

Hitta din känslostyrka: en våga sätta gränser-bok för sensitivt begåvade:

https://www.bokus.com/bok/9789173875271/hitta-din-kanslostyrka-en-vaga-satta-granser-bok-for-sensitivt-begavade/?gclid=CjwKCAiAsejRBRB3EiwAZft7sOIJ6wSpz_GMge4iCOOLrz4JdomNTomQXDuwsFSTcQxMaKTuFi-qUBoCCksQAvD_BwE

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 68

Medberoendepoddens studiecirkel del 3 - "lev och låt leva"

Del 3 av 3 i serien "Medberoendepoddens studiecirkel".

Jag samlar ett gäng kvinnor med egna erfarenheter av medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ”Bli fri från ditt medberoende”, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om att vara en ”reagerare”. 

 

Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag – en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (om någon nämner "program" eller liknande syftar hon på detta), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 67

Medberoendepoddens studiecirkel del 2 - "kontrolleraren"

Del 2 av 3 i serien "Medberoendepoddens studiecirkel".  

 

Jag samlar ett gäng kvinnor med egna erfarenheter av medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ”Bli fri från ditt medberoende”, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om att vara en ”kontrollerade”.

 

Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag – en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (om någon nämner "program" eller liknande syftar hon på detta), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 66

Medberoendepoddens studiecirkel del 1 - "reageraren"

Del 1 av 3 i serien "Medberoendepoddens studiecirkel".

Jag samlar ett gäng kvinnor med egna erfarenheter av medberoende. Vi ses i en lokal på Södermalm i Stockholm, tre veckor i rad. Som studiematerial använder vi boken ”Bli fri från ditt medberoende”, skriven av författaren Melody Beattie. Varje vecka har ett eget tema och denna vecka talar vi om att vara en ”reagerare”. 

 

Alla deltagare har arbetat med sina problem ett tag – en del i självhjälpsgrupper eller 12-stegsprogram (om någon nämner "program" eller liknande syftar hon på detta), andra genom terapi. Ingen av deltagarna använder sitt riktiga namn och alla delningar är personliga.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 65

Att gestalta det som gör ont - med Ulla-Maria Andersson

När Ulla-Maria Andersson kom på att hon skulle skriva om sitt liv, hade hon ingen aning om vad det skulle leda till. Tre böcker och många fina recensioner senare börjar hon se sig själv som en författare. Hon har också fått möjligheten att nå in i många människors hjärtan. De tre böckerna; Du skulle sagt som det var, Kära Hinseberg och Du sjöng mig hem, behandlar alla olika delar av Ulla-Marias liv; en uppväxt som består av övergrepp och frånvarande föräldrar, ett vuxenliv fyllt av missbruk och fängelsevistelser, men också en tid av tillfrisknande och försoning.

 

Ulla-Marias historia är stark på många sätt men också hoppfull. Sista delen i serien baserad på hennes liv, behandlar den smärtsamma relationen till hennes dotter. Den skam och skuld hon burit på för att inte ha kunnat vara den mamma hon velat, har varit tung att bära, men därför också viktig att läka. Det är tre böcker om smärta, om att hamna fel, men också tre böcker om läkning.

 

Det är många som drömmer om att skriva om sitt liv. Förutom föreläsningar och eget skrivande håller Ulla-Maria kurser i att skriva. Hon anser att det kan vara sunt med viss distans och läkning för att kunna skapa något litterärt av det självbiografiska. Ulla-Maria kallar inte sina böcker för självbiografiska då det finns skönlitterära element som varit nödvändiga för att kunna gestalta friare. Skrivande är ett hantverk som kräver övning. Vad är skillnaden mellan att berätta och gestalta? Varför kan man inte berätta allt i en bok och hur gör man för att redigera sin text till det bättre?

 

Ulla-Marias böcker; Du skulle sagt som det var, Kära Hinseberg och Du sjöng mig hem finns att köpa via de flesta bokhandlare.

 

På Ulla-Marias hemsida kan du läsa mer, både om böckerna, hennes föreläsningar och skrivkurser:

www.ulla-maria.se

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 64

Från lyckad till lycklig - med David Lindström

David Lindström har en till ytan lyckad bakgrund och karriär inom finansbranschen. I sexton år bodde han med sin familj i London och levde det lyxiga liv han ville identifiera sig med. Men spiralen snurrade på och för att stå ut med all press han la på sig själv började han ta sin flykt in i alkohol och droger. Till sin fru sa han att han behövde dessa ”releaser” för att kunna stå ut med sitt arbete som var skälet till att de kunde leva så fint som de gjorde.

 

De långa festnätter blev fler och fler och tillslut stängde David in sig på ett rum och beslutade sig för att dricka tills han inte kände mer. Ambulansen kom och detta blev Davids första botten. Med flytten hem till Sverige och uppbrottet från finansbranschen var han säker på att han kunde dricka normalt igen. Men det fick förödande konsekvenser både för honom och hans familj. All strävan efter kontroll ledde honom till att förlora kontrollen över sitt liv, men det var också denna botten som ledde honom in i nykterheten.

 

Idag är David hälsocoach och ambassadör för Trygga barnen. Att hjälpa andra ligger honom varmt om hjärtat och när han hjälper andra hjälper han också sig själv. Även om David inte ångrar sin resa, eftersom den tagit honom dit han är idag, så ångrar han den skada han åsamkat sin familj. Genom att se vad som är hans del i saker och ta ansvar för det, blir han fri från självömkan. David har insett att det är när han släpper kontrollen som han lever på riktigt. Inga pengar fått honom att känna sig så rik som hans nykterhet gjort.

 

 

Mer om David och hans verksamhet:

www.healthclimber.se

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 63

Duktighetsfällan - med Joanna Rose

Det främsta skälet för sjukskrivning nu för tiden är stress och diagnoser som utmattningssyndrom har ökat lavinartat under de senaste åren. Joanna Rose är vetenskapsjournalist och författare. Tillsammans med stressforskaren Aleksander Perski har hon skrivit boken Duktighetsfällan – En överlevnadshandbok för prestationsprinsessor. Boken kom först ut 2008 men eftersom problematiken ökat så kom en reviderad version ut 2016.

 

Tror du att du ibland försöker bevisa ditt värde genom att vara duktig? Känner du ibland att du måste vara lite bättre än andra för att duga inför dig själv? Är din självkänsla alltför mycket beroende av vad du åstadkommer i dina dagliga sysslor? Känner du ibland inre tvång att åstadkomma något värdefullt här i livet? – Då är du förmodligen en så kallad prestationsprins eller prestationsprinsessa.

 

Tidiga varningstecken på stress kan vara att ha svårt att somna, vakna tidigt, vara överaktiv i kroppen, vara irriterad, orolig och känna ångest. Du kan också känna dig ledsen och nedstämd, övermäktigt trött och ha ett omåttligt behov av att sova. Stress kan leda till många olika sjukdomar, som depression, ångest, smärta, hjärt- och kärlsjukdomar och magbesvär. Därför är det otroligt viktigt att lyssna på kroppen och se realistiskt på sin situation.

 

Det går att motverka stress, det finns också bakomliggande orsaker varför vi känner detta obegränsade behov att prestera. Som medberoende presterar vi inte bara i arbete eller studier, vi presterar överallt, hela tiden och om vi inte tar hand om oss själva tar det förr eller senare stopp. Vägen tillbaka kan vara både lång och smärtsam. Men hur gör vi då för att ta hand om oss själva? Varför är en god självkänsla så viktig och hur kan vi göra för att utveckla en?

 

Joanna Roses böcker:

 

Duktighetsfällan – En överlevnadshandbok för prestationsprinsessor

 

Kosmiskt pussel – Försök att förstå universum

AVSNITT 62

Jag rättfärdigade andras beteende - "Mimmis" historia

Redan som treåring hade ”Mimmi” några sina första panikångestattacker. I samma veva skildes hennes föräldrar och hennes alkoholiserade pappa flyttade ut. Så småningom fick hennes mamma fler barn och pappan en ny familj. Det var tydligt att ”Mimmis” styvmamma inte ville veta av henne och att hennes pappa enbart gav henne kärlek när han var berusad. Hemma hos mamman tog hon på sig rollen som extramamma till sina syskon samtidigt som själv var en stökig unge.

 

När ”Mimmi” kom upp i tonåren sökte hon sig till äldre killar och fest. Trots att hon utsattes för våldtäkt, misshandel och diverse gränslösa beteenden har hon alltid ursäktat förövarna. Diplomatiskt har hon förlåtit dem och på så vis stängt sina känslor inne.

 

Parallellt med ett högt tempo och prestationsångest var det alltid kaos runt om henne. Anhörigas självmordsförsök, missbruk och problem var hennes att lösa. Trots att hon agerat den gode samariten växte sig bitterheten större. Hon tog tillslut hjälp för sitt medberoende och stökigheten fick sin förklaring i diagnoser som ADHD och Bipolär sjukdom.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 61

Döden tur och retur - "Johns" historia

”John” föddes in i en familj med en lång historia av alkoholism och psykisk sjukdom. Han blev som liten pojke bortlämnad och slussades runt bland fosterhem och institutioner. Alla med dysfunktionella vuxna och han utsattes för pennalism, fysisk och psykisk misshandel samt sexuella övergrepp. 

 

Som 16-åring flyttade han tillbaka till Stockholm. Där kändes det som han var i paradiset bland fester och raggarliv. Där var han någon, någon andra såg upp till, och i alkoholen fann han det han alltid sökt efter. 

 

”John” fick jobb inom restaurangbranschen och presenterades för droger, något som gjorde det lättare för honom att hålla uppe med sitt drickande. Allt blev progressivt värre. Efter jobb på lyxkrogar med god ekonomi behövde han tillslut stjäla för att ha råd med sitt nästa rus. Konsekvenser som fängelsestraff bet inte. Han kunde tillslut varken behålla arbete, kärlek eller hem. 

 

Misären var ett faktum men ändå var ”Johns” stolthet viktigare än att någonsin erkänna sig besegrad av alkohol och droger. Det var inte för än den där dagen för fyra år sedan, då ”John” hittades livlös på en parkbänk med 6,8 promille i blodet, hjärtstopp och tumörer i magen. Det var inte för än då allt vände.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 60

Att bemöta sig själv - med Lena Skogholm

Hur hanterar du människor som dränerar dig på energi? Har du känt att du tar på dig för stort ansvar? Är du konflikträdd och har svårt att dra gränser? Varför är det så svårt att nå fram till andra? Hur kommer det sig att stress är så skadligt?

 

Lena Skogholm är beteendevetare, föreläsare och författare till boken ”Bemötandekoden” som blivit en enorm succé. Lena har alltid varit intresserad av hur människan beter sig och kom tidigt att snöa in sig på hjärna. Hon kallar sig själv för ”teacher of humanfulness” och har som mission att sprida kunskap om hjärnan för att hjälpa oss att bättre förstå både oss själva och varandra. När vi förstår hur människor fungerar kan vi använda oss av det för att ta makten över våra egna liv.

Mer om Lena:

www.talkmap.se

Köp boken Bemötandekoden:

https://www.bokus.com/bok/9789163915550/bemotandekoden-konsten-att-forsta-sig-pa-manniskor-och-fa-ett-battre-arbetsliv/

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 59

När porren dämpar ångest - "Soheils" historia

När Soheils föräldrar skildes, slets hans pappa bort från honom och han blev sin mammas stöttepelare. När hon mådde dåligt fanns han där. Den trygga hemmamiljön förändrades när män började komma och gå. Soheil längtade efter någon att vara nära, en vän han kunde ty sig till, men förblev ensam. För att kunna hantera sina känslor och döva sin ångest fann han tröst i porrtidningarna han hittade hemma.

 

När han var 13 år flyttade familjen till Sverige där hans ensamhet och utanförskap blev ännu tydligare. Ändå fanns en nyfikenhet hos honom. Han upptäckte idrotten, något han var bra på och blev accepterad. Han stod med ena benet hos sin mamma och syster, som behövde honom för att få ut sina problem och tankar. Å andra sidan fanns idrotten dit han kunde fly, men främst kom porren, ett sätt att hantera all den ångest och det ansvar han bar.

 

Soheils ångest accelererade och tillslut fann han sig redo att ta sitt liv. Han åkte till Stureplan med sin porsche för att slippa sina tankar. Senare befann han sig på psyket och förstod att hans besatthet hade gått för långt. Han klarade sig inte utan sin telefon och sitt utagerande. Det blev droppen och han förstod att han hade ett problem. Men ändå trodde han sig vara ensam. Det var inte för än han tog hjälp som han insåg att de var många som led av ett sexberoende.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 58

Vill jag ha rätt eller vill jag vara lycklig - "Evelinas" historia

”Evelina” var klassens coola tjej. Hon var populär och hade många vänner. Ändå kände hon sig ensam och annorlunda. Efter hennes föräldrars skilsmässa fick hon två familjer, men som ingen kändes som hennes. Hon fick anpassa sig och trots att hennes pappa försökt ta sitt liv var det ingen som talade med henne om det. Det var så enkelt "så det var och det fick hon acceptera".

 

Vid sjutton års ålder träffade hon kärleken i hennes liv. Han var en kopia av hennes egen pappa. De blev snabbt seriösa, men lika snabbt tog det slut. Så skulle det komma att fortsätta under många år. De festade tillsammans tills han spårade ur. ”Evelina” lämnade honom men var tillbaka så snart han lyfte på luren. Den här gången är det annorlunda, tänkte hon.

 

Tillsammans fick de två barn och hans festande fortsatte. ”Evelina” kände sig som ett offer men vägrade ge med sig. Hon tog till olika knep och strategier för att kontrollera honom och situationen de befann sig i. Hon levde i förnekelse och tillät sig bli trampad på. Tills en dag då hon fick höra att hennes kille inte bara festade, utan var beroende av droger. Hela hennes bild av det perfekta och passionerade förhållandet rasade. Han var beroende. Och hon var medberoende. Det kom som en chock men blev också vändningen. 

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 57

Sockerberoende - med Jessica Eibladh

Jessica Eibladh är beroendeterapeut och driver tillsammans Cristina Krügnell Sockerskolan som arbetar med behandling av sockerberoende. 

 

Jessica kände sig tidigt annorlunda och presterade för att ha rätten att finnas. När krafterna inte räckte till vände hon sig till mat och socker. Där fann hon den trygghet och tröst hon saknade. Som ung mamma gömde hon godis och glass för att hennes familj inte skulle komma på henne. Sakta gick det upp för Jessica att hon kände igen sitt beteende någonstans ifrån, nämligen att hon betedde sig precis på samma sätt som hennes mamma gjort när hon gömt vinflaskor i tvättkorgen. Det var beroendesjukdomen.

 

Att vara sockerberoende innebär inte bara att du överkonsumerar socker och mat, inte alls faktiskt. Bland Sockerskolans klienter finns även de som inte tycker sig förtjänar att äta. Vanligast är dock att de flesta söker hjälp för sin övervikt och förstår att de behöver ändra sin kost. Men maten är bara 10 % av hela sjukdomen. Bakom gömmer sig beteendemönster, skam, ritualer, sinnesförändring och obearbetade känslor. För Jessica handlade det om en livsstilsförändring, en förändring som är långt bättre än hon kunnat tänka sig.

 

Frågorna är dock många: Hur fungerar ett sockerberoende? Ska man sluta äta allt? Varför ska man ta det på allvar? Hur gör man när man måste handla och stå i kö bland alla sötsaker? Varför hjälper det inte att bara sluta äta socker? Hur gör man för att ta sig ur det?

 

 

Kom i kontakt med Jessica och Sockerskolan på:

www.sockerskolan.se

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 56

Det börjar med mig - med Ida Östensson

Definitionen av begreppet eldsjäl skulle kunna vara Ida Östensson. Ida är opinionsbildare, feminist och grundare av Make Equal, som jobbar med lösningsfokuserat jämlikhetsarbete. Hon är en stark kvinna som kämpar för det goda, med vass tunga som alltid har svar på tal, en riktig förebild. Hon är oövervinnerlig.

 

Men bakom den starka ytan finns en historia som fått stå tillbaka. Ända tills Almedalsveckan 2017 då hon två minuter innan hon skulle upp på en scen fick en känsla, en känsla av att det var något annat hon behövde säga. Hon berättade om hur det har varit att leva tillsammans med en missbrukare, hur det har varit att leva i ett medberoende, hur hon försökt kontrollera varje steg han tagit, gett goda råd, letat efter lösningar på alla hans problem. Hur hon tappat bort sig själv genom att hjälpa andra. Hon berättade om den resa hon gjort, en resa som har kommit att påverka allt i hennes liv. När en lever i tron om att allt en gör är rätt och riktigt, blir sanningen som att springa in i en betongvägg. Ida kapitulerade för att hennes självbild varit felaktig och fick omvärdera allt.

 

Om man inte ska hjälpa, ska man bara ge upp då? Ida insåg att det handlar om att hjälpa lagom, att lägga sin energi på rätt saker. Inte kontrollera varje steg utan släppa taget och våga lita på andra. Att våga vara sårbar och mänsklig. Tillfrisknandeprocessen har också påverkat Idas syn på feminism. Att enbart uppmuntra det starka är en del av det patriarkala systemet. Dessutom tror inte Ida att någon människa bara är stark, för att vara människa är att ha alla sidor.

 

Som så många andra blev ett 12-stegsprogram för medberoende lösningen för henne. Hon gick dit för att beklaga sig över sin partner men insåg att hon behövde förändra sig själv. Idag hjälper Ida andra genom att ge vidare de gåvor hon har fått. Det är inte ett lyckligt slut utan spännande en resa.

 

Vill du komma i kontakt med Ida eller läsa mer om hennes arbete kan du gå in på www.makeequal.se

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 55

Från Stureplan till Plattan - med Sara Woldu

I SVT:s dokumentärserie Aldrig backa följde filmaren Åsa Blanck några unga mödrar som försökte ta sig ur sina missbruk för att kunna ta sig an mammarollen. I ledning av gruppen fanns Sara Woldu som själv gått från partytjej på Stureplan till heroinmissbrukare på Plattan, till ett tryggt, tillfrisknat Svensson-liv med man och barn. Hon är ett verkligt bevis på att det finns hopp för alla.

 

Sara växte upp i ett på ytan tryggt hem, men byggde tidigt sitt självvärde i prestationer. Hos drogerna fann hon en falsk självkänsla, en förmåga att våga vara sig själv. Men partydrogerna byttes snart ut till tyngre droger och dagarna gick åt till att fixa pengar till nästa rus. Det är inte många steg från Stureplan till Sergels torg men Saras resa neråt fortsatte under lång tid. Hon förlorade sakta förmågan att känna, stängde omvärlden ute och återgick till drogerna trots konsekvenser som hemlöshet och fängelse.

 

Det som tillslut blev vändningen var då hon träffade sin kärlek, mitt i allt kaos hände något i henne. Hon fick något att leva för, något hon inte ville förlora. Det var denna villighet och förmåga att känna som fick konsekvenserna att bita. Tillsammans åkte de in på ett gemensamt behandlingshem och började sin resa in i tillfrisknande. Idag är Sara ordförande och verksamhetsansvarig på KRIS, Kriminellas rätt i samhället. Hon vill bidra till omvärlden och ser sin resa som en tillgång. Utan den hade hon inte varit där hon är idag.

 

Kom i kontakt med Sara:

Sara.woldu@kris.a.se

Eller följ Sara i sociala medier under namnet – Sara Woldu

 

Titta på Aldrig Backa:

https://www.svt.se/aldrig-backa/

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

Tillsammans med Ann Söderlund gjorde Sanna Lundell den hyllade dokumentärserien Djävulsdansen och boken med samma namn, som kom att bli en bibel för medberoende. Idag föreläser hon om medberoende och har kommit långt i sitt eget tillfrisknande.

 

Sanna har alltid lyckats med det hon tagit sig för, hon har hyllats och beundras av många och verkar ha en oändlig kraft. Själv säger hon att kraften kommer ur hennes driv att bekämpa orättvisor. Men kraften är inte oändlig, tillslut gick Sanna in i en utmattningsdepression. Hon fick ifrågasätta sitt sätt att leva. Idag är hon tacksam för det, då hon blivit mer ödmjuk inför andra med psykisk ohälsa. Hennes mamma fick sent diagnosen bipolär och hennes pappa, Ulf Lundell har varit öppen med sitt beroende. Sanna har omgivit sig av dysfunktionella personer men det var inte för än efter Djävulsdansen som hon verkligen kapitulerade inför att beroende är sjukdom. Hon bad då beroendeforskaren Fred Nyberg visa bilder på hur en beroende hjärna ser ut och först då kunde hon acceptera beroendesjukdomen.

 

Från sin uppväxt har Sanna fått med sig rädslor för konflikt och kritik. Allt arbete hon lämnat ifrån har varit klanderfritt. Kanske har dessa rädslor också legat till grund för hennes evinnerliga styrka? Nyligen drabbades hon av en smärtsam sorg och har fått arbeta mycket på att tillåta sig själv att vara kvar i den känslan. Även om det är tufft har hon lärt sig styrkan i det sårbara. När Fred Nyberg förklarade beroendesjukdomen för henne, undrade hon om det var något som kunde hjälpa för att läka ärrbildningen i hjärnan – Freds svar var kärlek.

 

Idag lever Sanna samboliv tillsammans med sin kärlek Mikael Persbrandt. Genom deras turbulenta 12 år har de båda utvecklats och funnit något djupt och vackert hos varandra. Hon har även lärt sig vikten av att göra saker för sig själv, boka in sådant som får henne att må bra. För Sanna har det varit hästar. I stallet kan hon helt och fullt vara närvarande och känna ovillkorlig kärlek.

 

www.sannalundell.se

Lyssna på Karlavagnen:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=3117

Lyssna på Fyllepodden:

https://itunes.apple.com/se/podcast/fyllepodden/id895602289?mt=2

 

Läs boken och se tv-serien Djävulsdansen!

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 53

Jag ville bara bli älskad - "Alex" historia

Som barn fick ”Alex” tidigt lära sig att hans person inte var önskad då han med slag och hårda ord plågades. Hans pappa visade tydligt att en riktig man inte visar känslor eller är sårbar. Redan som barn fick "Alex" se på porrfilm och blev starkt påverkad av sin pappas sexmissbruk.

 

Eftersom han utsattes för mobbning hemma tog han i skolan ut sin frustration genom att vara våldsam och mobba andra. Utåtagerandet fortsatte och små bus ledde in i grövre kriminalitet. Vid kontakt med tjejer visade han sig kall och hård, precis som hans pappa lärt honom. Eftersom han under sin barndom utsattes för syrliga kommentarer och psykisk misshandel av sin mamma växte sig hans kvinnohat allt större. Under en utomlandsvistelse fick han lära sig hur man charmade kvinnor och behandlade dem därefter.

 

”Alex” växlade mellan mat, sex och kriminalitet för att lindra sin obearbetade smärta. Det tog lång tid för ”Alex” att kapitulera inför sitt sexmissbruk. Han dolde det väl och bytte masker som ormar byter skinn. Ingen skulle få reda på hur han egentligen var, ingen skulle få se hans sårbarhet.

 

Efter att ha erövrat kvinnor och som besatt använt sig av porr kom han en dag in på en bordell. Där kunde han ta av sig sina masker och vara sig själv. Sexmissbruket eskalerade och tillslut kunde han inte vara utan en dag, en endaste minut. Innan han nådde sin botten kunde han köpa sex sju dagar i veckan.

 

Under han tillfrisknandeprocess har ilskan gentemot hans pappa varit drivande. År av förträngda känslor behövde komma fram. Innerst inne fanns där bara en övergiven liten pojke som inte ville något annat än att bli älskad, en kärlek som han hade sökt på platser där den inte kunna besvaras. I sitt arbete som terapeut och i sina relationer med dysfunktionella personer blev det tydligt att det fanns något annat som skavde. Insikten och hans beroenden, och slutligen sitt medberoende blev vändningen. Han tog hjälp och förstod att den enda som kunde älska den lilla pojken på riktigt, var han själv.

Hit vände sig "Alex":

www.absolutions.se - klinik för sexberoende och medberoende

www.coanon.se - 12-stegsgrupp för medberoende

www.slaa.se - 12-stegsgrupp för sex- och kärleksberoende

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 52

Framgångssagan som gav ärr för livet - med Janique Svedberg

Rockstjärneliv med Bruce Springsteen och Prince, pengar, kläder, karriär, glamour, lyx, fest, Kevin Kostner och VIP – så skulle man kunna beskriva Janique Svedbergs liv, det var så det såg ut på utsidan.

 

Janique föddes i en fri familj med psykologföräldrar. Redan vid 11 års ålder tog hennes mamma sitt liv och Janique levde länge i tron om att det var hon som dödat henne. Det fanns ingen plats för hennes tårar så rakbladen blev hennes tröst. Som 16-åring blev hon blixtförälskad i en man som visade sig spela med självaste Bruce Springsteen, och hon hoppade på turnébussen. Kort därefter hade hon flyttat till New York där hon blev kvar. Snabbt kom hon in i en livsstil där alkohol, droger och gränslöshet var en självklar del. Hon lyckades med allt hon tog sig för, men på insidan växte smärtan. Självskadebeteendet och sex utan intimitet var ett sätt att hantera det ohanterliga. Men snart öppnade sig himmelriket genom ett recept utskrivet av en läkare. Oxycontin hette tabletterna och de kom att ta ifrån Janique allt hon hade och lite till.

 

Botten nådde hon långt senare då hon för första gången fick en tydlig gräns dragen för sig. Idag är ”tough love” något som Janique förespråkar. Att dra en gräns kan vara det mest kärleksfulla man kan göra.

 

Hennes liv är verkligen som en bok, och 2013 gav hon ut Blod, droger och rock’n’roll. En ärlig, smärtsam men inspirerande historia. Idag arbetar hon med att hjälpa andra. Hon är bl.a. beroende- och medberoendeterapeut, interventionist, recovery coach och sober companion i New York. 2015 började hon som behandlingschef på Valet Recovery Center i Göteborg.

 

Kontakta Janique:

www.janiquesvedberg.com

Janique@janiquesvedberg.com

 

Boken heter Blod, droger och rock’n’roll

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 51

Rädda den som räddas kan - "Anders" historia del 2

Efter att ha varit nykter, fallit och tagit sig upp igen uppenbarade sig hans livs kärlek för honom. Hon var förändrad, det strålade om henne och ”Anders” beslutade sig för att ge denna kärlekssaga ännu en chans. Ganska snart kände han att något inte stämde. Hennes mående förändrades och hon gick över hans gränser. Det enda som gjorde honom stark var kontakten med det inre, kraften han fått genom sitt arbete i AA. Det visade sig att hon var inne i ett maniskt skov och aktiv i sitt sex- och kärleksberoende. Han sa stopp och lät henne gå.

 

Gränserna stod sig dock inte länge, plötsligt stod hon där, skör och utelämnad. Längtan var för stark och rädslan att förlora henne fick honom att återvända. Hon behövde honom och han ville ”fixa” henne. Mönstret   kom att återupprepa sig många gånger. Han gav allt och hon tog det. Den maniska energin gick över till psykiska övergrepp. Han kunde se förändringen i hennes ögon, på ett dygn var hon som förbytt. Hon var galen och han blev galen med henne. Medberoendet slukade honom hel.

 

En dag fick ”Anders” en uppenbarelse efter att en vän tagit sitt liv. Vännens sista ord kom att få honom kliva ur förnekelsen och den destruktiva relationen som höll på att förgöra honom. Den här gången gjorde han de 12 stegen i en gemenskap som riktade in sig på medberoende. Insikterna och vinsterna har varit många. Idag ser han livet på ett annat sätt. Är det något han har förstått så är det att han, när han mår dålig, dras han till andra som mår dåligt. Idag mår ”Anders” bra och väljer livet därefter. Han vill inte längre utsätta sig för tyst aggressivitet och osunda relationer. För det är just så, han har ett val.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 50

Rädda den som räddas kan - "Anders" historia del 1

Del 1

Efter att ha vuxit upp i en familj som på ytan hade allt, kom ”Anders” att göra en klassresa helt åt motsatt håll. Även om familjen hade det bra materiellt, försiggick ett förtryck i form av psykisk och fysisk misshandel. Ett aggressivt utbrott från hans pappa kunde sedan följas av veckor av total tystnad. ”Anders” enda skydd blev att ta på sig rollen som någon man inte skulle sätta sig på. Beteendet fick uppmärksamhet men ingen frågade hur han mådde eller om hur hans hemsituation såg ut, det var klart och tydligt – han var problemet.

 

När ”Anders” kom i kontakt med alkohol skilde snabbt hans drickande sig åt mot hans nära vänners. Han halkade djupare ner i sitt destruktiva liv, alkoholen krävde droger och droger krävde kriminalitet. Han levde i misär och tappade bort sig själv. Han träffade tjejer som tog honom under sina vingar, som ville hjälpa honom. Det var där han fann sin tröst, men också sin ork att fortsätta. När han hade förstört sin dåvarande tjejs lägenhet tvingade hon iväg ”Anders” på hans första AA-möte, men det kom att ta många år till innan han gav det nyktra livet en ärlig chans.

 

Beroendesjukdomens högmod, egenvilja och förnekelse krävde att han föll djupare ner i sitt svarta hål. För att kunna tillfriskna krävdes den egna viljan att bli fri, den egna insikten om hans maktlöshet och kraften att be om hjälp. Han hade tidigare sökt hjälp för att någon annans skull eller för att någon tvingat honom. Det som tillslut gjorde att han blev nykter var att han själv var redo, redo att göra som de som hade gått före honom sa.

 

Det här är del 1 av ”Anders” historia.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 49

Det svarta fåret - "Harrietts" historia

Redan från tidig ålder fick Harriett stämpeln som det svarta fåret. Allt hon gjorde och sa var fel och hennes pappa tog ut sin ilska mot henne genom hot och slag. I skolan såg lärare på henne som ett hopplöst fall. Mobbning och föräldrar som både skyllde elände på Harriett och förbjöd sina barn att umgås med henne. Eftersom stämpeln satt så hårt såg Harriett inte något annat alternativ än att vara den som alltid ställde till det och hade hyss för sig.

 

Mobbningen och skolbarnens pikar om hennes vikt, röda hår och glasögon satte djupa spår. I högstadiet drömde hennes klasskompisar om framtida karriärer och lyckade liv, medan Harrietts högsta önskan var att bli smal, blond och få kontaktlinser. Hon utvecklade Bulimi och det blev början på den resa som skulle innehålla självskadebeteende, missbruk av alkohol och droger, experiment med tabletter, shoppingmissbruk, minnesluckor och livshotande situationer.

 

Allt eskalerade och Harriett for fram som en orkan, hon förstörde både för sig själv och andra genom sin destruktiva livsstil. Trots många varningar tog det många törnar innan hon kapitulerade inför sin situation. Men resan in i tillfrisknande var långt ifrån spikrak. Nykterhet från hennes missbruk, behandlingen för hennes ätstörningar, terapi och insikten om att hon är medberoende blev ändå lösningen. Harriett insåg tillslut att roten till allt detta var avsaknaden av självkärlek. 

Här fick "Harriett" hjälp:

För sitt missbruk - www.ca-sweden.se

För sitt medberoende - www.coanon.se

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 48

Porrberoende bland unga - med Maria Ahlin

När Maria Ahlin skrev boken Visuell Drog tillsammans med Ulrika Stigberg, intervjuade de unga angående deras relation till porr. Det visade sig att något som återkom i dessa samtal var ord som beroende och återfall. I snitt är pojkar 12 år och flickor i 13-årsåldern när de börjar konsumera porr, men många är så unga som 6-7 år när de tittar på porr första gången.

 

Maria är även generalsekreterare för organisationen Freethem som arbetar för att förebygga människohandel. Vid sina föreläsningar i skolor hör hon berättelser där killar slår, tar stryptag eller drar tjejer i håret när de har sex. Många gånger visar det sig att ingen av partnerna tycker om det utan har trott att det är så man gör. Förutom den uppenbara länken till prostitution och våldtäktskultur i samhället fastnar många i ett beroende. De mår dåligt av det och har ingenstans att vända sig. Nu för tiden kan det räcka med en felstavning vid en google-sökning för att en ska komma in på en sida med porr. Bland ungdomar uppger 8 % killar att de tittar på porr trots att de egentligen inte vill, och många ungdomar reagerar själva på att den siffran verkar låg. När Maria frågar skolelever om de tror att porrberoende existerar så räcker nästan alla upp handen. Ändå är porrberoende inte en erkänt av samhället, det finns därför heller ingen vård att hänvisa till. Ungdomarna faller mellan stolarna och blir ensamma med sina problem. Statistiskt sätt så visar sig dessutom att sannolikheten är större att någon som tittar på porr också köper sex, men även länken mellan pornografisk högkonsumtion och missbruk av andra substanser, övervikt, psykisk ohälsa och sexuella övergrepp är bekräftad. Oavsett åsikter om porr eller porrberoende är den gemensamma nämnaren att unga saknar vuxna som talar om det. Detta är allvarligt. Men hur kan vi som anhöriga hantera detta?

 

Boken heter Visuell drog och finns i flera bokhandlar. Kontakta Maria via:

www.freethem.se

www.visuelldrog.se

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 47

Skamfilad - med Göran Larsson

AVSNITT 47

 

Genom sitt arbete som psykoterapeut kunde Göran Larsson inte blunda för det mest dominerande problemet hos personer som mår psykiskt dåligt. Problemet var skam och insikten blev motorn till den storsäljande boken Skamfilad. 

 

Vad gör skam med oss? Hur uppkommer den och varför är det så svårt att hantera skamkänslor? För att hantera skammen skaffar vi oss olika försvar, eller överlevnadsstrategier. Hur kan dessa se ut och hur fungerar de? När vi inte har lärt oss vårt eget värde, att ta hand om våra egna behov, blir begär ett sätt att stilla våra svåra känslor. Begär kan vara överdriven konsumtion av kemiska substitut som alkohol, droger eller mat och socker. Andra föredrar händelse- eller processdroger som sex, arbete, spel eller shopping.

 

Vad är skillnaden mellan trygghet och tillit? Kontroll kan vara ett sätt att skapa trygghet, att försöka ta kontroll över livet, händelser och andra människor. Med tillit kan vi släppa taget om föreställningen om hur livet borde vara och leva livet som det är, med hopp och glädje. Rädslor håller hos hårt i sitt grepp och många tror att om de släpper taget om sina gamla oförrätter kommer vederbörande slippa lindrigt undan. I själva verket är det vi själva som betalar det höga priset. Att sörja och förlåta läker våra sår.

 

Självkänsla, ett ord vi hör ofta och vet att vi behöver förbättra. Men hur gör vi det? Göran talar om vikten med gränser, både gentemot sig själv och andra. Varför ska vi inte förklara eller försvara våra gränser? I slutändan måste respekt vara viktigare än behovet att bli omtyckt.

 

Göran arbetar förutom som psykoterapeut även som präst och föreläsare, och nu är han som författare aktuell med sin nya bok Rötter och Vingar – att leva sannare, modigare och helare. ”Kärlek utan sanning övergår förr eller senare i medberoende” och ”skammens motgift är kärlek och sanning”. Hur gör vi det?

 

www.kopparormen.se

Böckerna: Skamfilad + Rötter och vingar finns hos bl.a. Bokus.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 46

Psyket - med Emmy Rasper

Emmy Rasper är producent och programledare för Sveriges radio. Efter att ha funderat ett tag på hur folk faktiskt mår psykiskt, startade hon podden Psyket för P3 där hon träffar kända människor och pratar om deras psykiska hälsa. Förutom Psyket är hon också programledare för Språket i P1 och delar öppet och modigt om sin egen psykiska ohälsa i krönikor för Göteborgs-posten.

 

Att vakna med ångest och inte komma upp ur sängen, att varje moment – välja kläder, dricka kaffe eller ta dig till jobbet känns som en omöjlighet. Att det enda alternativet du ser är att ringa och sjukanmäla dig. Du säger att du är förkyld, förmodligen har feber och att du därför bör stanna hemma. Men du är inte förkyld. I en av Emmys krönikor skrev hon om just det här problemet, hon var trött på att ljuga om hur hon mådde. Hon uppmuntrar andra till att våga vara ärliga, sluta skämmas, och för att våga ta steget föreslår hon att man kan använda begreppet ”psykiskt förkyld”. Om du känner igen dig är du förmodligen inte ensam då krönikan delades flitigt och fick ett fantastiskt bemötande.

 

Krönikan blev också Emmys sätt att kliva ”ut ur garderoben” med sin egen psykiska ohälsa. Idag talar hon öppet om hur hon mår, att hon har gått i terapi, äter antidepressiva och hur att ha förlorat sin första kärlek i självmord har fått henne att bli uppmärksam för hur andra mår. Emmy har till och med gått kurser i ”psykisk livräddning”. Hennes största drivkraft är att hon tror på att vi måste prata om sådant som känns tufft – att vi i alla fall kan känna oss mindre ensamma om vi vågar dela med oss.

 

Länk till Psyket i P3:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4852

 

Länk till Språket i P1:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=411

 

Länk till Göteborgs-posten och Emmys krönikor:

http://www.gp.se/av/Emmy%20Rasper

AVSNITT 45

Stålkvinnan - "Annas" historia

”Anna” har sedan hon var liten burit världen på sina axlar. När hon var nio år åkte hon in med sin mamma till psykakuten och minns fortfarande hur skräckinjagande det var. Hon var barn, men inte en enda person talade med henne och frågade hur hon mådde. Många år senare kommer hon in på psykakuten igen, denna gång med sin egen son.

 

”Anna” växte upp med en pappa som var alkoholist och en mamma som hade ”ont i nerverna”. Som äldsta barn tog hon på sig ansvaret både för sina systrar och för att se till att hennes mamma var glad. Hon önskade sig inget annat än en lycklig mamma. Hemma var det ofta bråk och ”Anna” låg sömnlös om nätterna, kuddarna var alltid blöta. Trots att det var hennes pappa som drack så idoliserade hon honom, hon var en pojkflicka och det enda hon lovade sig själv var att aldrig bli som sin mamma.

 

Hon fick tvillingsöner som tidigt började agera ut och vara bråkiga och visade det sig finnas mer bakom deras beteende. ”Anna” tog på sig allt, hon tänkte att det var hennes fel att de mådde så dåligt. När hennes ena son blev sängliggande och isolerade sig, bestämde hon sig för att en bra mamma uppoffrar sig, och har man en son som mår dåligt så ska man själv lida. Ju mer hon uppoffrade sig, desto mer tappade hon sin egen kraft och livslust. En dag gick det inte längre och ”Anna” gick in i väggen. Hon hade ingen lust och inget eget liv. Hon som fanns till för alla andra, kunde inte ens finnas där för sig själv.

 

Men krisen blev vändningen. Hon hittade till ett självhjälpsprogram där hon började förstå något som hon egentligen alltid vetat – att det enda ens barn vill är att ha en lycklig mamma. 

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 44

Psykisk ohälsa - med Christian Dahlström

Från att ha haft mycket lite kunskap och många fördomar kring psykisk ohälsa drabbades Christian Dahlström av sitt livs första panikångestattack. De blev fler den sommaren som ledde in i en lång och djup depression. Christians liv förändrades drastiskt och detta kom att bli början på en av Sveriges största poddar om psykisk ohälsa, föreläsningar, förtroendeuppdrag och en bok. I sin podcast Sinnessjukt vrider och vänder han på begreppet tillsammans med kunniga gäster. Boken Panikångest och depression - frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar är den mest sålda i sin kategori.

 

Man skulle kunna säga att Christian är ett vandrande lexikon när det kommer till psykisk ohälsa, men ju längre tiden går, desto fler frågor blir det för honom. Eftersom Christians mamma var missbrukare och led av Schizofreni så lämnades han endast 10 månader gammal till ett fosterhem. Nu är han själv pappa och det väcker en hel del tankar om till exempel det här med ärftlighet. Just nu skriver han på sin andra bok och även anhörigfrågan verkar ligga honom varmt om hjärtat.

 

Hur stort ansvar kan vi som anhöriga ta, och hur mycket eget ansvar bär den sjuka själv för sin psykiska hälsa? Det är mycket vanligt att en förälder till någon som är psykiskt sjuk själv drabbas av utmattningsdepressioner, det tenderar alltså även att gå ut över de anhörigas psykiska hälsa. Hur kan man som anhörig hjälpa på rätt sätt? Kan man se på någon att de lider av psykisk ohälsa och hur bemöter man en person som är deprimerad?

 

Christians bok heter Panikångest och depression - frågor och svar om två av våra vanligaste folksjukdomar och finns att köpa i de flesta bokhandlar. Glöm inte att lyssna på podden Sinnessjukt och vill du nå Christian eller se mer av hans verksamhet kan du gå in på:

 

www.sinnessjukt.se

www.vadardepression.se

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 43

Missbrukaren var en opolerad diamant - "Helenas" historia

Under en medberoendebehandling fick ”Helena” med sig ett papper hem där det fanns två kolumner. I den ena stod det familjerelationer, och i den andra, kärleksrelationer. Likheten var slående. Hur kunde hon ha förnekat detta uppenbara mönster?

 

Som storasyster i en familj som på ytan såg bra ut, var ”Helena” den som tog ansvar och stod upp för sina syskon. Hon var pappas flicka men hennes pappa hade två personligheter; en älskvärd, och en hård som kom fram när han var full. Det var ”Helena” som fick ta emot pappans hårda ord och hon befann sig ofta i ett tyst krig med honom. Det var inga slag, inga skrik utan allt skedde genom passiv aggressivitet. Och varje gång vann hennes pappa.

 

”Helena” valde aldrig sina killar utan blev själv vald. Alla led dem av någon form av missbruk. Hon såg dem som opolerade diamanter hon skulle förvandla. När hon träffade sin dotters pappa flyttade de nästan omgående ihop. Han var en framgångsrik person och väldigt lätt att älska. Samtidigt fanns den mörka sidan även hos honom, något ”Helena” inte såg som ett hinder - hon skulle fixa honom! Trots bevis på att det inte var möjligt höll hon krampaktigt kvar i relationen, annars skulle det vara ett bevis på ett personligt misslyckande.

 

Hon såg sig som den där ”sköna tjejen som inte ställer några krav”. I själva verket blev hon den som tjatade, som tog hand om. Hon blev mästrande och talade om för honom hur han skulle vara och så blev hon en martyr som knöt näven i fickan och tänkte att ”det borde han förstå, det ska inte jag behöva säga”. Än en gång befann hon sig i ett krig hon aldrig kunde vinna. Hon blev mer och mer den person hon inte ville vara.

 

Men när ”Helena” fick sin dotter kom en oanad kraft, ett mod, som hon aldrig tidigare upplevt. Hon förstod att hon levde i en relation som skulle skada hennes dotter och beslutade sig för att lämna honom. Då hittade hon till en 12-stegsgemenskap för medberoende och insåg att det var hon själv som var hennes problem, inte den beroende. Detta blev ”Helenas! räddning!

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 42

Den digitala drogen - med Patrik Wincent

Under det senaste decenniet har vårt beroende av internet, datorer och våra smarta telefoner ökat lavinartat – det är bara att acceptera att detta endast är en början. Men när skärmtiden börjar gå ut över dina sociala relationer, ditt arbete, din hälsa. När du kommer på dig själv att fastna vid skärmen trots att du bara hade tänkt vara online en kort stund. När uppkopplingen börjar bli en flykt, en ångestlindring eller ett sätt att isolera dig, hjärnan blir kidnappad och du känner skam och skuld på grund av ditt beteende - då är detta ett problem.

 

Patrik Wincent är själv nykter alkoholist och driver Dataspelsakuten och Internetakuten, som specialiserar sig på just den här typen av problematik. Patrik är terapeut, föreläser och har skrivit tre böcker i ämnet.

 

Mobilmissbruk, missbruk av sociala medier, dataspelsmissbruk, spelberoende, shoppingmissbruk och sexmissbruk är några vanliga delar inom kategorin internetmissbruk. Många av dessa kan få förödande konsekvenser och är inte minst svåra för de anhöriga; föräldrar som ser sina barn förtvina och isolera sig i sina rum, helt fast i sina dataspel, män och kvinnor som spelar bort och förskingrar pengar kan inte bara förlora bostad och egendomar, utan även sina familjer och riskera fängelse. Cybersex, tvångsmässigt användande av porr kan förgöra många äktenskap och relationer. Barn skadas av sina föräldrars frånvaro då de isolerar sig vid sociala medier. Eller besattheten när någon ska vinna ett bud på Tradera, aktiehandel eller tvångsmässig shopping. Patrik har sett hem som förvandlats till knarkarkvartar bara på grund ett dataspel.

 

Vad kan vi som anhöriga göra? Vad innebär ett sunt användande av digital teknik? Hur kommer det sig att vi fastnar i ”nätet” och vilka gränser är sunda att dra?

 

patrikwincent.se

dataspelsakuten.se

Internetakuten.com

 

Patriks böcker: När vi släpper kontrollen, Den digitala drogen, Digital diet

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 41

Att se sanningen - "Eriks" historia

När ”Erik” drack blev han den härliga och modiga kille han drömde om att vara. Men de roliga kvällarna blev mer och mer destruktiva och slutade med minnesluckor och ångest. Bristningsgränsen var nådd och ”Erik” kapitulerade inför sin alkoholism. Han fann hjälp hos Anonyma Alkoholister, vilket förändrade hans liv till det bättre.

 

Han var nykter i många år och ansåg sig ha kommit långt i sitt tillfrisknande. Han arbetade på medvetenhet och sökte sig till olika andliga forum där han tankade energi och sinnesro. Ändå tornade det upp sig att han trots detta, blundat för något mycket smärtsamt. En relation med en kvinna som tog honom med storm.

 

Relationen med kvinnan som ”Erik” dyrkade hade många fina stunder men var destruktivt och han blev illa behandlad. Det var hårda ord, kritik, psykisk misshandel, manipulation. ”Erik” anpassade sig för att se till att kvinnan mådde bra. Han ändrade på sig själv, lånade ut pengar och lyssnade inte på varnande ord från sina vänner.

 

Känslan av oro var bekant. Han växte inte upp med något beroende, men hans mamma tog mycket uppmärksamhet och precis på samma sätt som han som liten anpassade sig till henne, fortsatte han anpassa sig i relationer till kvinnor. Oron gav starka känslor som han förknippade med kärlek. Oron blev en ”trigger” som fick honom att söka bekräftelse av sin partner.

 

Rationellt kunde han, precis som med alkoholen, se att hon inte var bra men var helt oförmögen att stå emot. Det blev så pass illa att han helt enkelt var tvungen att avsluta relationen. Det han upplevde då var likvärdiga symptom som den abstinens han haft när han beslutade sig för att bli nykter. Det går att sluta dricka alkohol men det går ju inte att sluta älska.

 

Idag arbetar ”Erik” med sitt medberoende och han har insett att andlighet handlar om medvetenhet, närvaro och total ärlighet. Något som Erik hade missat tidigare. Man måste se sanningen. Bara då går det att bli fri.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 40 - SPECIALAVSNITT

Du är viktig - med Carina Bång

AVSNITT 40 - SPECIALAVSNITT

 

Avsnitt 40 av Medberoendepodden är ett specialavsnitt. Du kan med fördel sitta ner med papper och penna när du lyssnar. Avsnittet innehåller övningar och handfasta tips för dig som anhörig.

 

Carina Bång har arbetat länge med medberoende och anhörigfrågor. I sitt arbete upptäckte hon att det var vissa frågor som inte riktigt var utredda eller besvarade. Vi försöker tala mycket om oss, vår problematik och var den kommer ifrån. Trots det kvarstår ofta det faktum att många anhöriga fortsätter att leva med personer som lider av ett beroende. Det kan till exempel vara en sambo som dricker periodvis, en omyndig son eller dotter som använder droger eller någon som lever tillsammans med en partner som försöker tillfriskna. Måste vi lämna en person som lider av ett beroende eller kan det finnas andra sätt att närma sig denne?

 

Vi talar sällan om hur vi kan förhålla oss till varandra i närheten av ett beroende. Kommunikationsproblem, förträngd sorg, osunda tankemönster, problem med gränser och oförmågan att veta vilka ens egna behov är, är några av de ämnen som återkommer.

 

I det här avsnittet bjuder Medberoendepodden tillsammans med Carina Bång på övningar hämtade ur boken Du är Viktig! Till dig som är anhörig till någon med alkohol- eller narkotikaproblem. Boken finns att köpa via internetbokhandeln (Adlibris, Bokus). Det är otroligt viktigt att ha ett eget nätverk och inte stå ensam som anhörig. Vi släpper därför i samband med avsnittet ytterligare en övning där du kan fylla i vilka som tillhör ditt supportteam. Ta hand om dig själv för du är viktig!

 

(Övningarna i avsnittet markeras med bakgrundsmusik)

 

www.craftsverige.com

 

Musik: Oh, The Ashes!

AVSNITT 39

När allting faller på plats - med Tommy Hellsten

Om du söker på ordet medberoende i Wikipedia så kommer följande citat upp:

"Medberoende är en sjukdom eller ett sjukdomsliknande tillstånd som uppkommer då en människa lever nära en mycket stark företeelse och inte förmår bearbeta denna företeelse så att hon kan integrera den i sin personlighet, utan anpassar sig till den."

 

Citatet är hämtat ur boken Flodhästen i vardagsrummet som är skriven av författaren, terapeuten och föreläsaren Tommy Hellsten. Boken har fungerat och fungerar fortfarande som en bibel för många medberoende. 26 böcker senare är Tommy aktuell med vad han anser är sin absolut viktigaste bok - När allting faller på plats. Det har tagit honom 64 år att bli redo för att skriva boken, då den tar sig stora och viktiga ämnen. Tommy har utforskat andlighet i sina tidigare böcker men något som ligger honom varmt och hjärtat är länken mellan andlighet och psykologi. Kan de gå hand i hand? Måste andlighet vara religiositet?

 

Själv hade Tommy dåliga erfarenheter av religion efter att ha blivit avvisad då han sökte hjälp hos en präst i sin barndoms kyrka. Han hängav sig där efter åt studier som kunde påvisa kristendomens naivitet. Parallellt med sina studier började Tommy dricka och utvecklade ett beroende. Han var stark och hade ett gott självförtroende, men på insidan kände han sig tom. 

 

Efter att ha blivit nykter genom ett 12-stegsprogram började Tommy själv arbeta inom beroendevården och förstod där att han egentligen var ett vuxet barn och att hans problematik var medberoende. Under en tids utbildning i USA fann han mängder av kunskap kring ämnet och kände ett kall. Något landade när han insåg att andlighet, Gud, inte behöver vara detsamma som religion, utan något var och en kan, och måste finna inom sig själv. Det blev en möjlighet att våga släppa kontrollen, leva i kärlek och sanning, vara närvarande och inte fastna i känslor av skam och rädsla. Ändå ställdes Tommys liv, än en gång på spel, och den här gången höll han på att förlora allt. Det föll, men den här gången föll det på plats.

 

STORT TACK Libris för att ni gjorde det möjligt för Medberoendepodden att resa till Finland och spela in det här samtalet!

www.libris.se

Musik: Oh, The Ashes!

AVSNITT 38

Något höll mig vid liv - "Felicias" historia

Som 5 åring började ”Felicia” ta hand om sin äldre handikappade syster och sin alkoholiserade mamma. Hennes pappa var periodare och när han var hemma från sitt jobb som lastbilschaufför, var det alltid fest. Vid 9 års ålder började hon själv att dricka alkohol och när hon var 13 år testade hon amfetamin för första gången. Det blev direkt en vän att ty sig till. Hon började skära sig själv för att lätta på ångesten och känslan av att aldrig räcka till. Ärren var ett rop på hjälp som besvarades av en äldre kille. Han såg henne och visste hur det var där hemma. Efter jobbet bjöd han hem henne men det hela slutade i att han fick henne till att ha sex mot sin vilja. Efter det här lärde sig ”Felicia” att hon inte hade något eget värde och att det enda sättet att få bekräftelse var att ställa upp på sex.

 

I tonåren rymde hon hemifrån, hamnade på behandlingshem, kom ut från behandlingshem, inledde relationer med killar som skadade henne på olika sätt. Hon tvingades till prostitution, försökte ta livet av sig men räddades mirakulöst. Hela världen svek ”Felicia” men något där inne tog henne igenom allt. Senare fick hon barn med en narkoman. Barnen föddes med hjärtfel och svår astma. ”Felicias” liv lämnar ingen oberörd och det är lätt att undra hur hon har stått ut. Trots allt ångrar hon inget, för det har tagit henne dit hon är idag – till en ljus framtid.

Musik: Oh, The Ashes!

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 37

Kär i kärleken - med Agnes Novak

Kan man älska för mycket? Vad innebär det att vara kärleksberoende? Är kärleksberoende en sjukdom? Vad är egentligen skillnaden mellan ett kärleksberoende och ett medberoende? Och skillnaden mellan sexberoende och kärleksberoende?

 

Agnes Novak är certifierad sexberoendespecialist och arbetar med både sex- och kärleksberoende kvinnor. Efter att ha varit i kontakt med kvinnor som lider av kemiska beroenden, upptäckte hon att det fanns en gemensam nämnare hos många av dessa – problem med relationer. Hon började intressera sig för det här och kom i kontakt med problematiken kärleksberoende.

 

Kärleksberoende är vanligare hos kvinnor än hos män. Hur stor roll spelar biologin i det hela? Agnes menar att mer än vi tror sitter i våra biologiska system och att det finns forskning som bekräftar att män och kvinnor söker olika saker hos sina partners. En kärleksberoende person klarar inte av att vara ensam. Hen är besatt av att vara i relationer och kan redan på första dejten föreställa sig hur äktenskap och framtiden ska se ut. Kärleksberoende personer är kära i relationen, mer än i själva personen. De söker sig ofta till otillgängliga partners där känslan av övergivenhet återkommer. Det beror mycket på anknytningstrauman från barndomen och det är redan där ett kärleksberoende uppkommer. Enligt Agnes går det att bli fri från ett kärleksberoende. Men hur går det till? 

  

www.agnesnovak.se

Läs mer om kärleksberoende: 

Addiction to Love - Susan Peabody

Facing Love Addiction - Pia Mellody

Musik: Oh, The Ashes!

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 36

Pia Hänninen växte upp under ständigt hot. Hennes mamma var alkoholist och misshandlades av sin man, Pias styvfar. Det var ofta fester hemma och i skolan blev Pia mobbad av tre killar. Varje dag tänkte hon på hur hon skulle kunna ta sig hem snabbast, för att undvika slag och sparkar. Trots att hon lämnades med blåmärken och inte kunde sköta skolan var det ingen som reagerade. Då och då försökte mamman fly med Pia och hennes syster. De kunde vara på besök hos sina morföräldrar i Finland och när de kom hem så bodde de i en helt annan bostad. Varje gång återkom hoppet om att de äntligen skulle vara fria från mammans man. Men han kom alltid efter.

 

Pia hade tidigt bestämt sig för att skriva en bok så hon lagrade alla sina smärtsamma minnen inom sig.  Efter att ha flyttat runt, bytt åtskilliga skolor, så blev hon tillslut omplacerad hos en fosterfamilj. Hon tänkte börja sitt nya liv och göra om det hon inte kunnat göra tidigare. Men än en gång blev hon besviken. Efter ett par år fick hon nog då hennes fosterpappa slet henne i håret och slog henne. Pia gick till socialen och sa för första gången ifrån. Men ingenting hände. Tillslut flydde hon där ifrån och skaffade sig en utbildning. Hon började gå i behandling för sitt medberoende och förstod vad det handlade om. Hon träffade en man som hon fick två barn med. Det skrattade och hade så mycket gemensamt. Ändå började hån och hot bli en del av vardagen. Hur kunde hon, som växt upp under dessa förhållanden, sätta sig i samma sits som sin mamma? Resan har varit smärtsam. Förra julen firade hon för första gången tillsammans med sina barn.

 

Pia har verkligen kämpat, gått igenom allt. Hur har hon orkat? Och hur kan hon sitta med ett leende på läpparna efter det? Drömmen om att skriva en bok blev verklighet och hon släppte diktsamlingen om sitt liv. Idag driver hon Contact Body Essence där hon vill hjälpa andra att finna sig själva. Vilken blev Pias räddning?

Kontakt:

https://www.facebook.com/contactbodyessence/

Pias dikter:

https://www.youtube.com/channel/UCkw6wniWvTGSiKraWkXHboA/videos

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 35

Att göra det rätta - med Vanja Holmgren

Vanja Holmgren arbetar som rådgivare på FMN, Föräldraföreningen Mot Narkotika som erbjuder stöd för anhöriga till missbrukare, som vill ändra sin situation. Något som Vanja ser som en fördel för dem som söker sig till FMN är att de som arbetar där själva har egna erfarenheter av anhörigskap.

 

Själv fick Vanja två barn tillsammans med en man som misshandlade henne både psykiskt och fysiskt. Utåt sett såg de till att få relationen att se bra ut, medan det hemma var oroligt. När som helst kunde hon bli väckt på natten för att stå till svars för något hon inte gjort. Trots att det inte var bra stannade Vanja. Det var som om hon ändå hade lite kontroll så länge hon var nära honom. Att leva i en sådan destruktiv relation är som att leva med näsan precis ovanför ytan säger Vanja. Tillslut gjorde hennes mamma en insats och fick henne att ta med barnen och fly hemifrån. Äntligen skulle de få bygga en trygg familj, bara de tre. 

 

Men det blev inte så enkelt. Erfarenheterna hade satt spår i barnen och i tonåren började hennes son missköta sig, bli stökig och våldsam. Han började med Cannabis och snart skulle det visa sig att även hennes dotter använde drogen. Trots att hon inte ville hitta droger i barnens rum infann sig nästan ett lugnt om hon fann bevis på det hon anade. Vanja gjorde det rätta och sökte sig utåt, tog hjälp och var öppen med hur situationen där hemma såg ut. 

 

Överallt talade man om hur man skulle förhålla sig till sina missbrukande barn men ingen frågade hur Vanja mådde. Det var inte för än hon hittade till FMN som hon verkligen kunde ta tag i sin del och det visade sig skulle ge ännu mer positiv effekt där hemma.

 

www.fmn-sthlm.se

www.fmn.se

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 34

Full, anvarsfull och kärleksfull - med Camilla Kuylenstierna

Med två alkoholiserade föräldrar, var alkohol en självklar del i Camilla Kuylenstierna barndom. Medan hennes mamma hade fest med parkbänksalkisarna hemma i lägenheten i Nacka, gick Camilla i privatskola på Östermalm. Som 4-åring bestämde hon sig för att hon skulle bli PR-kvinna. En dröm som hon senare förvandlade till verklighet.

 

Som 14-åring förlorade hon sin mamma och vände sitt medberoende mot sin pappa. Hon försökte på alla sätt ”älska honom frisk”. När hon var 16 år blev hon full för första gången. Trots att hon dagen efter mådde så dåligt att hon lovade sig att aldrig mer dricka igen, hade hon snart skapat sig en livsstil som roliga festglada Camilla.

 

Roliga, glada, söta, duktiga och högpresterande Camilla gjorde kometkarriär i just den värld hon som 4-åring drömde om. När hennes festkompisar började inleda relationer och skaffa familj blev Camillas drickande mer och mer en hemlighet som pågick bakom stängda dörrar. Hon vaknade med ångest av att hon inte visste vilken dag det var – var det helg eller skulle hon vara på jobbet? Hade hon råkat ringa någon kollega på fyllan? Hon hade minnesluckor och mådde fruktansvärt dåligt.

 

Idag är hon nykter alkoholist och driver dagtid ett framgångsrikt företag, medan hon på kvällstid hänger sig helt och fullt åt att hjälpa andra anhöriga och beroende. Hon är coach, men framför allt är hon Skandinaviens första Interventionist och arbetar med en metod som kallas ARISE. En mjukare typ av intervention som handlar om att förmedla kärlek istället för skuld och skam.

 

2012 gav hon ut den självutlämnande boken AnsvarsFULL. En alkoholist behöver sluta dricka – men vad är det den medberoende behöver sluta med? Camilla menar att hon kontinuerligt måste arbeta med sitt medberoende. För att stämma av brukar hon fråga sig själv; hjälper jag för andras skull nu eller för att jag ska må bättre?

 

www.camillakuylenstierna.com

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 33

Förnekelse ger ett bra skydd - "Jans" historia

Han var den populära, snygga, sportiga killen som alla såg upp till, inte minst hans egen bror. I den till ytan perfekta familjen fanns många hemligheter som ingen ville prata om. När ”Jans” mamma och pappa träffades bestämde de att aldrig prata om det som varit.

 

”Jans” bror hamnade tidigt snett och började med droger. Hans föräldrar jobbade i missbruksvården och var omtyckta. Hemma var ”Jans” pappa ganska hård och drog sig undan.

 

När ”Jan” blev äldre blev det tydligt för honom att alla i hans familj missbrukade, om än på olika sätt. Han var den där kapabla personen som höll ihop familjen och räddade dem från kriser som uppstod. När ”Jans” pappa gick bort ville ”Jan” inte ha med det att göra. Han började fysiskt bli påmind om sitt hårt presterande liv. Att lyckas, göra karriär och att rädda familjen började ta ut sin rätt.

 

En anhörigvecka som ”Jan” blev inbjuden till i samband med att hans bror åkte in på ett behandlingshem blev vändningen. Han satt där i ett rum med några kvinnor i övre medelåldern och kände igen sig i allt de sa. Polletten trillade ner – han var medberoende och satte för första gången ord på det han varit med om.

 

Idag mår ”Jan” mycket bättre och fick i dagarna reda på den stora hemligheten som hans föräldrar gjort allt för att dölja. Det var en tung sådan.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 32

Barn behöver trygga vuxna - med Agneta Trygg

”Gå upp på din platå” sa Agneta Tryggs terapeut när hon behövde kraft för att ta sig ur relationen med sina barns pappa Hans Trygg. Det krävs mod och kraft för att våga lämna en partner som är djupt nere i sitt beroende. Agneta menar att man måste vara stark för barnens skull. Hon kan inte göra sin partner nykter så det enda som återstår är att rädda resten av familjen. När Hans gick bort, 2010 startade Agneta tillsammans med sin dotter Olivia stiftelsen Trygga Barnen. Deras mål är att alla barn ska få den trygghet och det stöd de har rätt till. För att kunna få det måste det finnas trygga vuxna omkring dem. Man brukar säga att barn ska älska sina föräldrar men Agneta tycker att det är föräldrarna som ska vara värdiga sina barn. Nu har hon startat Trygga Vuxna, i syfte att göra alla anhöriga vuxna till trygga vuxna. Hos Trygga Vuxna kan du som anhörig söka stöd i from av samtal, utbildning och terapi. 

Agnetas energi tycks aldrig ta slut och just nu försöker hon lyfta diskussionen om vår slentrianmässiga syn på alkohol. Själv har hon tagit beslutet att aldrig dricka i närheten av sina barnbarn. De ska inte behöva känna doften och uppleva obehaget. Hon vill också kunna vara säker på att hon kan köra bil om något skulle inträffa. 

Varför är det så viktigt att få dricka hela tiden? Hur ser företag på sin alkoholpolicy? En persons alkoholism kan kosta ett företag upp till 240 000 kr per år. Måste varje firande, AW, belöning eller avkoppling innefatta alkohol? 

Ändå tycker sig Agneta se en trend som är på väg. Fler barer serverar alkoholfria alternativ och i Stockholm ploppar det upp små butiker som koncentrerar sig på ”god” mellanöl. ”Alkoholfritt är det nya svarta” säger Agneta.

Vad får hon all energi ifrån och var finner hon drivkraften? Målet med Trygga Barnen och Trygga Vuxna är att de inte ska behöva finnas. Men till dess kommer de jobba hårt. Vad kan vi som individer göra för att hjälpa – Våga se, våga stå kvar och våga fråga. Låt inte barn som far illa passera förbi, agera! 

www.tryggavuxna.org 
#närvarandevuxen 
#samskapa

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 31

Vem är jag utan någon - "Mias" historia

”Mia” växte upp i en frikyrklig miljö och drömde om att bli missionär. Hennes pappa var rolig och uppmuntrande, ändå visste hon precis när han tyckte att hon hade gjort fel. ”Mia” kände att det var något som inte stod rätt till med sin mamma och hon tog undermedvetet på sig ansvar för att hon skulle må bra. Det visade sig senare att hennes mamma varit deprimerad och var dotter till en alkoholiserad far.

Redan som 18-åring träffade ”Mia” mannen som kom att bli pappa till hennes fyra barn. Han var missionär, de flyttade utomlands och ”Mia” kände sig verkligen lycklig. Ändå grodde ett litet frö inom henne. Efter 20 års äktenskap började ”Mia” må dåligt. Det gick så långt att hon försökte ta sitt liv, trots att barnen var hemma samtidigt.

Det här blev startskottet på den revolt som ”Mia” aldrig hade fått utlopp för. Efter skilsmässan mådde hon först bättre, men ganska snart hamnade hon i den ena dysfunktionell relationen, efter det den andra. ”Mia” tvingades än en gång möta sina demoner och någon stans i den här onda spiralen blev det tydligt att kärnan till allt låg i hennes eget medberoende.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 30

När sex blir en drog - med Erik Sundby

Är en sexberoende person en som har väldigt mycket sex? Finns det olika typer av sexberoende och hur påverkar det de anhöriga?

Erik Sundby växte upp i USA och kom tidigt i kontakt med droger. Han smugglade narkotika över Mexikanska gränsen och åkte tillslut fast. Han fick flytta till sin mamma i Sverige där problemet fortsatte. Tillslut nådde han sin botten och blev nykter. Allt var frid och fröjd, Erik levde med sambo och barn och hade ett bra jobb som innebar att behandla andra. 

En dag kommer man på hans mörka hemlighet och nyheten om hur han porrsurfat på arbetsplatsen spreds och hamnade i tidningar. Skammen var total och han mådde extremt dåligt. Det här blev dock början på den resa som tog Erik dit han är idag. Tillsammans med sin sambo driver han behandlingskliniken för sexberoende och anhöriga, DBK.

I USA är sexberoende en erkänd beroendesjukdom. Enligt de siffror som är framtagna i USA så lider ca 6-8% av befolkningen av ett sexberoende. Man kan anta att siffrorna landar på något liknande här i Sverige, ändå är sexberoende inte en officiell diagnos här.

Att vara anhörig till någon som lider av ett sexberoende är skamfyllt och många partners tror att det handlar om att de inte är bra nog. Faktum är att 70-75% av de anhöriga till sexberoende lider av en ätstörning i något slag. Det finns bevis på att ett medberoende till en partner som är sexberoende kan leda till galenskap. En del går till sådana extremer att de ägnar all sin vakna tid åt att hålla koll på sin partner, de till och med anlitar privatdetektiver. 

www.dbksverige.se

Köp boken: 
Det är inte kärlek - när sex bli en drog

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 29

Hur långt måste man gå - "Connys" historia

”Conny” är en sådan där kille som hamnade fel. Han hamnade i umgängen där missbruk och kriminalitet var ett sätt att leva. Att sälja droger gav mycket pengar och blev snabbt en livsstil. Han festade mycket och kokainet fungerade perfekt för att dämpa de negativa konsekvenser som alkoholen gav.

Som liten fick han ta ansvar för sig själv i de perioder då hans mamma inte hade förmågan på grund av sin bipolära sjukdom. ”Conny” tog på sig sin mammas känslor och beundrade henne för hennes resa. Han växte upp med starka kvinnor och visste hur mycket de hade offrat för att ta sig dit de är idag. Skammen över den väg han valde att gå fick honom att dölja sin livsstil för familjen. Dubbellivet tärde på honom, tog honom djupare in i sitt missbruk och miljöerna blev farligare. Trots konsekvenser fortsatte han, trots att han fann hjälp fortsatte han. Han var tvungen att gå djupare ner. Relationen med en tjej som självskadade och missbrukade fick honom att inse att det kanske var det där medberoendet som låg till grunden för allt? 

Idag är ”Conny” nykter och går i självhjälpsgrupp för både sitt missbruk och sitt medberoende. Han anser att beroendepersoner borde titta djupare på vad som ligger bakom flyktbeetendet – många gånger finns ett medberoende där. "Conny" tror att hans medberoende började till hans bipolära mamma.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 28

Om man inte får festa, hur ska man du ha kul - med Nemo Hedén

Nemo Hedén är dokusåpakändisen som levde för kändisskap, fest och dekadens. Han växte upp i en dysfunktionell familj med många syskon och bodde i ett kollektiv. I skolan fick Nemo höra att han var annorlunda. För att finna sin roll och mätta sitt behov av bekräftelse tog han på sig rollen som klassens clown. 

Under en period som säsongsarbetare ringde de från Stockholm och frågade om han skulle vara intresserad av att vara med i en dokusåpa. Det var som om allt föll på plats, det var det han var ämnad att göra. Nemo tvekade inte en sekund och i Kungarna av Tylösand blev han den som var vildast, festade hårdast, och erövrade flest tjejer.

Efter sitt deltagande fortsatte han leva ett destruktivt liv, men de hyllande ropen och kändisskapet var inte längre där. Sakta men säkert föll världen runt Nemo. Det tomrum han hade försökt fylla blev djupare och djupare och alkohol och droger var inte längre nog. 2015 fick han möjligheten att komma in på ett behandlingshem, en chans som han tog. Han fortsatte gå på 12-stegsmöten men frågade sig länge om vad han som nykter skulle göra för att ha kul. Han kunde inte i sin vildaste fantasi föreställa sig vilket fantastiskt liv han hade att vänta.

Idag lever både Nemo och hans föräldrar i 12-stegsprogram och Nemo är ute och föreläser om sina erfarenheter och det facto att det är fler ungdomar som söker till dokusåpor än vad det är som söker till lärarprogrammet. Förutom detta så firar hans podcast, Nemo möter en vän, 100 avsnitt och succén fortsätter! 


Hemsida: 
www.nemoheden.se

Lyssna på Nemo möter en vän: 
www.radioplay.se/podcast/nemo-moter-en-van

Boka föreläsning: 
www.sverigestalare.se/talare/nemo-heden

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 27

Inget är viktigare än drogen för den beroende - med Madeleine Swartz

Madeleine Swartz är nykter alkoholist och mamma till två döttrar. Själv växte hon upp i en diplomatfamilj där livet var ett cocktailparty och nykterister några man såg ned på. År 2000 nådde hon botten i sitt alkoholberoende och kom i kontakt med AA (Anonyma alkoholister), som enligt Madeleine räddade hennes liv. Nu har hon varit nykter i 16 år men det har krävts hårt arbete. Hon har också bearbetat sitt medberoende som legat till grunden för det själsliga hål som hon försökt fylla. 

Insikten om hur beroendesjukdomen hade skadat hennes nära var smärtsam. En gottgörelse är nödvändig, men ett förlåt får inte vara tomma ord. Förändrat beteende, bibehållen nykterhet, lyhördhet och att ge allt för att bli den mamma som hennes döttrar saknat, det har varit en god start för Madeleine.

Idag framträder hon i media där hon delar sina erfarenheter tillsammans med sina två döttrar. I familjer där beroende förekommer antar familjemedlemmar olika roller som överlevnadsstrategi. Madeleines döttrar anammade olika roller och hanterade sin mammas sjukdom på olika sätt. Genom sitt tillfrisknande fick Madeleine även sina döttrar att förstå att de behövde ta itu med sina trauman, sitt medberoende.

Res dig! – läk ditt medberoende heter boken som Madeleine släppte 2015. Den reder på ett tydligt sätt ut hur medberoende och beroende fungerar. Enligt Madeleine behöver vi tillfriskna på tre plan; psykiskt, känslomässigt och andligt. Men vad är egentligen andlighet och är det möjligt att vi medberoende, som alltid har hjälpt och ställt upp, är ego?

Madeleine är certifierad alkohol och drogterapeut, energiterapeut, 12-stegsterapeut och certifierad handledare i sorgebearbetning. Med Nya Steget erbjuder hon bland annat e-terapi och utbildningar. Hon är en sann inspirationskälla!

Läs mer om Madeleine Swartz och Nya Steget – www.nyasteget.se

Köp Res dig! – Läk ditt medberoende via www.nyasteget.se/produkt/boken-res-dig/

AVSNITT 26

Jag håller det hemligt - "Guns" historia

18-åriga ”Gun” har ägnat största delen av sitt liv åt att vara ”världens bästa syster”. När hennes bror började med droger ville hon först vara till lags och trodde på hans lögner. Till en början tyckte hon dessutom att det var lite häftigt. Han anförtrodde henne det mesta och hon tog honom på orden och berättade inte för någon om det som pågick. Efter ett tag eskalerade användandet och tyngre droger kom in i bilden. ”Guns” magkänsla skrek att det var fel och en mental besatthet tog över henne. Hon började leka detektiv, i jakt på bevis. 

Till slut berättade hon för sin mamma som fick brodern att söka hjälp. ”Gun” kom i samma veva i kontakt med en självhjälpsgrupp för anhöriga där en smärtsam insikt kom över henne. Hennes pappa var ju också beroende. Han var alkoholist.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 25

Djävulsdansen - med Ann Söderlund

Ann Söderlund är en frisk fläkt som sveper in i rummet med energi och humor. Hon arbetar som programledare, journalist, driver succé-podcasten Lillelördag tillsammans med Anitha Schulman och välgörenhetspodden Hello Africa tillsammans med Sanna Lundell och Kristoffer Triumf.

2014 blev Ann och Sanna medberoende med hela svenska folket. Djävulsdansen 1 hade över en miljon tittare och nu har äntligen Djävulsdansen 2 premiär. Den här säsongen handlar om hur det är att vara anhörig till någon som lider av psykisk ohälsa. Ann och Sanna har genom sitt arbete med tv-serien, boken och sina föreläsningar fått hela Sverige att våga tala om sitt anhörigskap. 

Att som anhörig bryta tystnanden och tala om flodhästen i vardagsrummet kan vara tungt men att vara känd och offentligt tala om det som varit, hur ställer man sig till det? Ann har gjort en otrolig resa, men hur såg egentligen hennes egen uppväxt ut och hur har hennes medberoende tagit sig uttryck? 

 

Det går att tillfriskna men det måste få ta tid.

Anns blogg: 
www.familjeliv.se/blogg/annsoderlund

Titta på Djävulsdansen: 
www.svt.se/djavulsdansen

Lyssna på Lillelördag: 
www.acast.com/lillelordag

Lyssna på Hello Africa: 
www.acast.com/helloafrica

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 24

Våra egna behov först - med Cecilia Vänlund Wallén

”Vad har du för behov?” är en fråga som i princip är omöjlig att svara på för många anhöriga. Cecilia Wänlund Wallén möter dagligen anhöriga i sitt arbete på Ersta vändpunkten i Stockholm. Hon ser beroendets konsekvenser hos barn, unga och vuxna. Det är brustna hjärtan, skam, utbrändhet och borttappade jag hon möter.

 

Ersta vändpunkten är en av de få professionella mottagningar i Sverige som vänder sig mot anhöriga och var först i Sverige med att arbeta med just medberoende. Förutom utbildande föreläsningar och terapi arbetar vändpunkten med gruppsamtal; något som verkar ha en kraftfull effekt. Anhöriga är de som stått bredvid, som bitit sig i läppar, svettats och offrat allt för att hjälpa sina missbrukare. Problemet är att medberoende personer är de sista som ber om hjälp, de sista som talar om sin situation och de sista som visar att något inte står rätt till. Det gör inte saken lättare, så att berätta inför en grupp, en grupp som delar sina erfarenheter som om det vore ens egna ord. Ett sätt att förändra normaliteten. Gemenskapen och stödet är oslagbart.

Cecilia har hjärtefrågor; som den om hur vi lättare skulle kunna fånga upp barn som har det svårt hemma, som precis som de vuxna som är medberoende håller tyst och döljer det som pågår. Hon vill vända föräldrarnas rätt till sina barn – mot barnens rätt till ett värdigt liv. 

www.erstadiakoni.se 

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 23

Medberoende till medberoende - "Filippas" historia

"Filippa" växte upp med en pappa som var alkoholist, med syskon och en fin mamma. Trots pappans sjukdom var det mamman som Filippas medberoende riktades mot. Alla känslor som hon trodde att hennes mamma kände, kände hon själv och försökte så gott hon kunde undvika att negativa känslor skulle uppkomma.

Hela livet har hon haft problem med sin kropp och lidit magsår och migrän. Ändå var dessa symptom ingenting mot hur det var om andra mådde dåligt. Hon kunde ju hantera sina känslor, bita ihop och kväva det som skedde, men hur skulle det gå för andra om hon inte var där för dem?

En nära-döden-upplevelse blev vändpunkten och efter det åkte ”Filippa” in på ett retreat i Dalarna. Där fick hon möjlighet att lära känna sig själv och där möttes hon av kommentaren – ”jag tror att du är medberoende”. ”Filippa” tackade för tanken och konstaterade att det måste vara medberoende hennes mamma var. Efter en tid gick det ändå upp för henne att hon hade problem och att hon behövde hjälp – hon kanske var medberoende ändå?

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 22

MonaLisa Story - med Jessica Nettelbladt

"Söker efter en kvinna med svår missbruksproblematik som själv vill dela med sig av sin historia" stod det på lappen som satt uppe på Sprutbytet i Malmö. 

Jessica Nettelbladt har under hela sin karriär som dokumentärfilmare intresserat sig för "utanför-människor". Efter att ha sett lappen hörde heroinmissbrukaren MonaLisa av sig och det blev början på ett 8 år långt filmande. Tidigt berättade MonaLisa om hur hon som nyfödd var tvungen att behandlas för sin abstinens efter att ha legat i magen på sin missbrukande mamma. Trots att hon inte ville något hellre än att leva ett nyktert liv så fastnade hon i heroinets lömska grepp. 

Filmen har inte bara fått strålande recensioner utan har också öppnat upp för samtal kring missbruk. Sällan skildras kvinnor med missbruksproblematik i svensk dokumentärfilm. Ändå är Jessica noga med att säga att filmen MonaLisa Story inte handlar om en missbrukare, utan om en människa som lider av ett missbruk. Jessica hoppas att filmen ska kunna nå ut till samhälle, politiker, anhöriga och andra missbrukare så att förändring kan ske inom den nuvarande bristfälliga vården. Kanske skulle vi kunna vända synen från att dessa människor är resurskrävande till att vara resurser som samhället borde nyttja. 

Men går det att vara så nära en heroinmissbrukare under så lång tid, utan att själv utveckla ett medberoende?

Följ MonaLisa Story på Facebook för aktuell info.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 21

Orden gör ondast - "Alexandras" historia

Det låg whiskeyflaskor i toalettstolen och bakom soffan. Alla visste att "Alexandras" mamma var alkoholist, men vad de inte visste var varifrån alla hennes blåmärken kom. När som helst kunde blicken förändras i hennes mammas ögon och då stod hon försvarslös mot slag, knuffar och stryptag. Flera gånger har hon vaknat upp efter att ha legat avsvimmad på golvet och sedan ljugit för sjukhuspersonalen för att skydda sin mamma. Ändå gjorde inte slagen ondast, det var orden som skar djupast, som satte sig som ärr i själen och ekon i huvudet. 

Utåt sett så var hon en glad och populär tjej, en mästare på att dölja, en riktig kämpe. Efter år av misär och många misslyckade försök att få hjälp är det lätt att ge upp. Men "Alexandra" hade inte råd, någon måste finnas där för hennes syster och hon hade kunnat gå igenom eld och vatten för att rädda henne. 

"Alexandras" liv kantades av smärta, men även hopp, ändå valde hon att än en gång söka sig till smärtan. Hur orkar man ställa sig upp efter allt det svarta? Hur kommer det sig att samhället låter detta fortgå?

Vi ber om överseende med "Alexandras" bebis som hörs ibland.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 20

Överhjälparen - med Daniel Kraft

Daniel Kraft är ett återkommande namn bland de få artiklar som finns att tillgå kring temat medberoende. Som psykolog med inriktning mot just medberoende, depression och självkänsla får han ofta svara på frågor kring ämnet. Han arbetar själv med en terapiform som kallas Integrationsterapi som i stora drag går att beskrivas som en bra mix mellan Psykodynamisk terapi, där man går tillbaka och tittar på bl.a. barndomstrauman och KBT som fokuserar mer på konstruktiva verktyg och förhållningssätt som vi har nytta av i nutid. Beteenden som orsakar barn smärta går i arv och många av oss upprepar samma ”misstag” som våra föräldrar gjort. Därför är det extra viktigt att vi bryter den onda cirkeln och tar hjälp för egen del.

”Överhjälpa” är ett ord som Daniel använder och han har själv egna erfarenheter av problematiken. Personer med medberoende är överrepresenterade bland yrken inom vård och omsorg. Hur förhåller man sig som psykolog för att inte gå in i ett medberoende eller ett ”överhjälpande” till sin patient? Daniel menar att man måste hålla koll på sig själv och vara uppmärksam på om man plötsligt känner ett behov av att ”fixa patienten”. Då är man ute på hal is. Att befinna sig i ett medberoende-tillstånd i sitt vårdarbete leder inte bara till sämre vård, utan, i mycket hög utsträckning också till utbrändhet. Ändå förespråkar han ett sårbart förhållande mellan patient och terapeut, parallellt med att terapeuten bearbetar sitt för att behålla den sunda relationen förstås.

www.psykologdanielkraft.se 
www.detkänsligabarnet.se

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 19

Ett anhörigt geni - med Simon Kyaga

Simon Kyaga blev genom sitt sommarprat 2014 allmänt uppmärksammad för sin forskning kring sambandet mellan bl.a bipolär sjukdom och kreativitet, eller rent av genialitet. Inte nog med att man kom fram till att det fanns en sådan koppling så upptäckte man även att nära släktingar till patienten visade liknande tecken. 

Hur mycket beror på gener och hur mycket påverkar miljön oss? Genom forskning i epigenetik har man kunnat visa att vad barnet utsätts för, så tidigt som i mammas mage, kan komma att påverka dess stresskänslighet senare i livet. Våra barndomstrauman eller starka upplevelser i tidig ålder kan komma att forma, inte bara oss själva, utan även kommande generationer, då miljö har inverkan på hur gener utvecklas. Men kanske kan det här vara en positiv nyhet - kanske är detta ytterligare ett skäl för oss att ta tag i oss själva och söka hjälp. 

Simon Kyaga är psykiater och forskar kring kreativitet och psykisk ohälsa. Han är medicinsk rådgivare på Otsuka och driver även podcasten "Psykiatrikerna" tillsammans med Anders Hansen. 

Vad gör det med oss att vara anhörig till någon med psykisk ohälsa?

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 18

Det är svårt att sätta ord på känslor - "Johans" historia

Som barn var "Johan" glad och tyst. Han hittade alltid sätt att anpassa sig efter sin pappas humörsvängningar. En liten förändring i ansiktet, en min, kunde få hela världen att stå stilla för honom. Efter skilsmässan eskalerade mammans ännu inte diagnostiserade bipolaritet. Hon levde ut allt hon hade förträngt under relationen med "Johans" pappa och pappan i sin tur, gav honom ständigt dåligt samvete.

"Johan" kände sig mer och mer åsidosatt och hittade olika sätt att stänga av. Innerst inne drömde han om att få leva i en trygg bubbla, en egen kärleksrelation. Han inledde relationer där han gick från blixtförälskad till att bli ett stöd, en räddare.

Som 24-åring träffade "Johan" "the love of his life". På ytan hade hon allt, ett sådant självklart sätt att vara, allt "Johan" önskade att han själv var. Det blev ännu en passionerad relation där de snabbt blev "vi två mot världen". Trots små tecken, redan tidigt i relationen; tydliga revben, förnekelse och ett extremt kontrollerande av maten, fortsatte han relationen. Under tiden föll han mer och mer tillbaka till sitt anpassande och räddande. Bubblan mellan de båda byttes sakta men säkert ut mot bubblan hon skapade med sin anorexia.

Vid ett tillfälle hörde "Johan" ordet medberoende och insåg att han nått någon form av botten. På vinst och förlust tog han sig till ett möte, ett möte som kom att förändra hans liv.

Varför har han så svårt att sätta ord på sina känslor, varför minns han så lite? "Johan" är inte ensam. I gruppen han kom till satte andra ord på hans upplevelser och insikterna började trilla in.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 17

Varför går du inte bara - "Mathildas" historia del 2

Del 2 
Äntligen var "Matilda" fri från sin pappa och den skada han orsakat hela familjen. Hon träffade en bra kille och livet kunde äntligen ta fart. De flyttade ihop och han var som en ängel sänd från himlen.

Men efter en kort tid i den fridfulla tillvaron började något skava inom henne. Hon sökte sig sakta men säkert till farliga situationer och mycket destruktiva relationer. Hon träffade en ny kille som var djupt inne i missbruk och förnedrade henne på sätt som ingen borde utstå. Redan efter ett år förstod hon att hon borde lämna honom. Ändå stannade hon i ytterligare fem år.

"Idag är jag lycklig", säger "Matilda". Men hur är det möjligt efter att ha gått igenom det absolut värsta?

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 16

När skenet bedrar - "Mathildas" historia del 1

Del 1 
"Matilda" växte upp i en pastorsfamilj där den enda alkohol som förekom var den lättöl Matildas mamma drack till maten. I det lilla industrisamhället var hennes pappa pastor för en liten frikyrka. Han var lång, ståtlig och mycket omtyckt. Utifrån samhällets ögon beundrade man familjen, något som "Matilda" inte på något sätt motbevisade. 

Det ingen visste var att innanför hemmets dörrar såg det helt annorlunda ut. Eller visste de det? "Matildas" pappa gjorde allt för att trycka ner resten av familjen. Med ord och slag styrde han dem med järnhand. Hon växte upp i en miljö där hon ständigt blev påmind om hur värdelös hon var. Men hon vägrade att brytas ned och gjorde allt för att se till att han inte fick rätt. Hon såg till att vara bäst på allt hon tog för sig. Men hur står man ut? Varför går man inte bara? Och varför vänder samhället ryggen mot sådan här situation? 

Det här är historien om "Matildas" uppväxt.

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.

AVSNITT 15

Maskrosbarn - med Denise Madsen

Denise Madsen hör till dem som fick ta alldeles för stort ansvar som barn. Varje dag levde hon i ovisshet kring vilket humör hennes mamma skulle vakna på. I gymnasiet träffade hon Therése Jarland som var rättfram och de fann genast varandra. Denise och Therése visade sig ha en hel del gemensamt och blev till ett stort stöd för varandra. De talade länge och ofta om hur det var hemma och Denise insåg att hon inte var ensam. Genom deras vänskap tändes ännu en låga - det måste vara fler som dem. 

Detta blev starten för barnrättsorganisationen Maskrosbarn som vänder sig till unga med föräldrar som mår psykiskt dålig eller har ett missbruk. I år firar Maskrosbarn 11 år och är Sveriges största anhörigorganisation. 

Att få arbeta med sin hjärtefråga och omges av andra maskrosbarn är något Denise både är tacksam och glad för. Idag är hon chef för organisationens kolloverksamhet och utbildar sig till psykoterapeut. 

Trots att vi 2016 kommit långt råder fortfarande okunskap kring ämnet. Vad innebär det att vara maskrosbarn och "klara sig"? Och får man bryta med sina föräldrar? 

www.maskrosbarn.org 
Lyssna på Maskrosbarns egen pod!

***

 

Du behöver inte må dåligt!

 

Oavsett hur din omgivning mår behöver du fråga dig själv hur du mår. För om DU mår dåligt behöver DU hjälp. Att vänta och skjuta upp detta tenderar att förvärra situationen. Hos Doktor24 kan du få hjälp när än du behöver, var än du befinner dig - bara du har tillgång till en mobil eller dator.

 

Medberoendepodden sponsras av Doktor24 som erbjuder professionellt stöd av erfarna psykologer och läkare vid flera psykiska besvär som depression, ångest, stress och sömnproblem. Du kan påbörja kortare KBT-behandlingar eller genomföra enstaka psykologbesök. Alla digitala besök börjar som chatt och övergår till video om läkaren eller psykologen behöver se dig. Läs mer om psykologbesök och behandlingar på Doktor24.se/psykolog


Ett digitalt besök hos Doktor24 kostar som ett vanligt besök på vårdcentralen. Läs mer om hur du kan få hjälp eller sök vård direkt på Doktor24.se.