top of page

Aktivt och passivt medberoende


Många medberoende är ”hypersjälvständiga” vuxna barn, medan den andra halvan ofta är det motsatta, väldigt osjälvständiga vuxna barn, med brist på känslan av egenmakt.


Jag brukar tala om pendeln, att den ofta är högt slagen åt endera håll, väldigt sällan i mitten. Här kommer aktivt och passivt medberoende in (”bulldozern och dörrmattan”). Den aktiva medberoende är mer dominant, kontrollerande och lever genom sin egen viljestyrka. Den som är passivt medberoende har större svårigheter med sina gränser och behov, någon som kanske övergivit sig själv och känner att de inte vet vad de vill och anpassar sig efter andra.


Vi kan också vara väldigt självständiga på vissa områden men helt osjälvständiga på andra. Det vanligaste är att vi i vårt medberoende parerar mellan dessa. I tillfrisknande brukar pendeln sakta men säkert närma sig mitten och vi styrs mer och mer genom vårt eget autentiska jag, vi kan slappna av.


Det sliter på vem som helst att hela tiden antingen köra full gas eller tvärbromsa. I tillfrisknandet lutar vi oss tillbaka och är mer i flow, närvarande i nuet, och inte en reaktion på det förflutna.


Vem är du – bulldozern, dörrmattan eller en mix? Hur skulle du vilja vara?Comentarios


Utvalda inlägg
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page